Notícia

L'Ésdansa aposta pels diàlegs entre dansa i música

Esbarts dansaires


L'edició que commemora els 35 anys -pobres números imparells; també es mereixen reconeixement- de l'Ésdansa tindrà lloc a Les Preses (la Garrotxa) i suposa tot un repte per a un festival que s'ha refermat com un gran festival on no només gaudir de danses internacionals i del més destacat en innovació en les danses del país, sinó també com un espai també de formació, d'aquí el seu campus anomenat Ésdansa't. Pel que fa als itineraris del festival destaquen les actuacions, entre d'altres, que uniran dansa i música com l'espectacle Contr@band@ de l'Esbart Sant Martí de Barcelona i la banda de música La Lira Ampostina o les danses reconegudes com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, la Dansa de les Mil Mans d'Indonèsia i el Biyelgee, tradicional de Mongòlia, les quals el públic les podrà viure en uns espais que reforçaran l'experiència.
 
La programació presenta espectacles que mostraran un diàleg creatiu entre dansa i música. Un d'ells serà l'espectacle inaugural Contr@band@ de l'Esbart Sant Martí de Barcelona i la banda La Lira Ampostina (dimarts 21 d'agost, a les 22h al Recinte Ésdansa, 10 €), que unirà dos llenguatges artístics ben arrelats. En aquest sentit també destaca l'espectacle Indiano sons i els passos perduts, que unirà la companyia de dansa Factoria Mascaró i les havaneres del grup Espingari, en un espectacle gratuït (plaça Major, dimecres 22 d'agost) que recrearà l'ambient de taverna a través de tres músics i quatre ballarins que oferiran un viatge d'anada i tornada de ritmes de la cultura popular que s'han empeltat de noves sonoritats. També com a exponent de la simbiosi entre música i dansa, i amb fort component d'innovació, es representarà Sa mateixa, l'espectacle de la cantant manacorina Joana Gomila i una de les ballarines referents en contemporània, Lali Ayguadé (divendres 24 d'agost, Centre Cultural de les Preses, 10 €).
 
Apostant per l'enfortiment entre festivals de cultura popular, tal com en la presentació del ecres 25 de juliol a Barcelona ha destacat Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, dins de l'Ésdansa s'estrenarà El pilar de dos, espectacle guanyador de la 2a edició del premi Delfí Colomer, en el qual Clàudia Gómez i Raquel Viñuales fan una mirada al món casteller, copsant-ne l'essència (dijous 23 d'agost, a les 21h a la Plaça Major, gratuït). La presentació de l'Ésdansa, duta a terme al centre La Caldera de Barcelona, ha comptat també amb el director del festival Jordi Fosas, i la directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Marta Vilalta.
 
 
Danses Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat en un entorn únic
 
Enguany l'Ésdansa comptarà amb el el grup Bireun Seudati d'Indonèsia que oferirà la dansa Saman o dansa de les mil mans, reconeguda per la UNESCO, dins la llista de protecció urgent, que es podrà veure en diferents ocasions, com ara dilluns 20 d'agost al Clot de l'Infern (al Parc de Pedra Tosca, taquilla inversa), un lloc excepcional per gaudir d'una banda que empra aspectes com la percussió corporal o els versos en llengua gayo, dissabte 25 d'agost al recinte Ésdansa es podrà gaudir de l'espectacle  de forma gratuïta amb l'objectiu d'assolir el repte de ballar la Dansa de les Mil Mans amb mil mans, a través de voluntaris del públic. Per aconseguir-ho al llarg del dissabte a l'Espai de dansa Tradicional de les Preses es duran a terme diversos tallers gratuïts. El grup Bireun Seudiati realitzarà altres actuacions, a més de les formacions que impartirà.
 
Pel que fa a la Companyia Folklòrica Nacional de Mongòlia, els organitzadors prevuen l'experiència total, ja que la dansa del Biyelgee es podrà gaudir dins d'una yurta, ja que en un indret de la Garrotxa s'instal·larà una d'aquestes carpes que serveixen d'habitatge per a un poble nòmada com el mongol. Les diferents actuacions es duran a terme diversos cops al llarg del festival, i els assistents, que hauran d'adquirir l'entrada per Internet o si no s'han exhaurit, el mateix dia es poden comprar al punt d'informació de l'Esdansa, es trobaran a l'Oficina de Turisme de les Preses, des d'on els transportaran a la yurta. Altres grups d'arreu són la Banda de Gaitas Villa de Mieres d'Astúries, el Ballet Folklórico Nacional de El Salvador o, entre d'altres, un grup del nord de Xipre.
 
Formació i molt més
 
L'Ésdansa oferirà a més la seva línia formativa que any rere any segueix consolidant-se, sota el nom d'Ésdansa't, i enguany del dilluns 20 al dissabte 25 d'agost acollirà tallers per a nens i nenes de 4 a 12 anys, de 13 a 16 anys i per a adults. Les inscripcions es poden realitzar a través del web.
 
A més, complementant l'oferta de l'Ésdansa hi haurà el cicle Parlem de... que enguany traçarà un recorregut per la dansa catalana i els grans noms del llarg del segle XX. Des d'Aureli Capmany, sobre qui Montserrat Garrich i Anna Bigas, juntament amb membres de l'Esbart Català de Dansaires (dilluns 20 d'agost, 18:30h a l'Espai de Dansa d'Arrel Tradicional, gratuït), explicaran la tasca de documentació folklòrica de balls de Capmany, de qui es commemora els 150 anys del seu naixement. Un altre dels noms importants serà el de Manel Cubeles, qui va morir el 2017 i ha estat un dels grans noms dels esbarts, el qual en paraules de Jordi Fosas, a la presentació de l'Ésdansa ha afirmat que "va revolucionar l'Esbart Marboleny" al llarg del seu treball intens a partir del 1992.
 
Així doncs, el seu mestratge es tindrà en compte tant en els tallers de l'Ésdansa't com en un interessant Parlem de... a càrrec de MariaPagès i l'Esbart Marboleny, que tractarà (dijous 23 d'agost a les 18:30h al Centre Cultural de les Preses, gratuït) el projecte, molt desconegut, del primer film d'animació català, una versió de Ventafocs realitzada als anys 50, que va aplegar grans noms de la cultura catalana, i per tant, també el de Cubeles, que va coreografiar algunes de les animacions del film que reprodueixen balls com la Tirotitaina o l'Espunyolet del Berguedà. L'últim dels Parlem de... serà sobre revisió, tradició i modernitat i oferirà un diàleg entre cossos de ballarins contemporanis i balladors tradicionals, tot explorant la relació entre dansa tradicional i les formes de moviment actual (divendres 24 d'agost, a les 18:30h a l'Espai de Dansa d'Arrel Cultural, gratuït).
 
Tota la informació dels espectacles i dels tallers formatius, al web de l'Esdansa fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article