Notícia

Una beca per investigar els moviments socials a favor de la llengua

Reflexió


Una llengua sobreviu si té la protecció de les institucions, però sobretot, sobreviu si és viva a la societat i els seus usos socials i culturals perduren en el temps. I el paper de la societat civil és clau en aquesta dinamització. És justament sobre aquesta qüestió on posa el focus l'edició d'enguany de la Beca d'Estudis Fundació Congrés Cultura Catalana, que buscarà la millor proposta d'investigació sobre el paper dels moviments socials i la societat civil en la promoció de la llengua, la cultura i la identitat catalanes. Segons s'explica en la promoció de la beca, es valoraran especialment, però no de forma exclusiva, "les propostes destinades a investigar el Congrés de Cultura Catalana, les relacions entre entitats o moviments socials dels Països Catalans i les que contribueixin a comprendre el concepte i l'abast de la societat civil en l'àmbit nacional".

L'àmbit d'estudi pot ser sobre qualsevol indret dels Països Catalans, en un marc cronològic entre els inicis del segle XX i l'actualitat. La Fundació Congrés Cultura Catalana dota aquesta beca amb 6.000 euros, i obre la subvenció tant a persones individuals com a equips que puguin concloure el seu projecte entre el gener i el desembre del 2019.

La Fundació ha seleccionat un jurat per tal que determini entre tots els projectes quin és mereixedor de la beca, que està integrat per Ivan Serrano, Cristina Perales, Montserrat Treserra, Agustí Colomines, Carles Santacana, Marta Rovira i Marina Pujol. Un jurat que, un cop presentada la sol·licitud, pot demanar informació complementària a les persones aspirants i convocar-les en persona per tal de valorar el projecte i les seves possibilitats d'execució. El jurat farà públic el veredicte el 30 de novembre del 2018, i farà un seguiment del procés d'elaboració de l'estudi a través de dos informes que requerirà a la persona o equip encarregat de la investigació.

Per altra banda, la Fundació Congrés de Cultura Catalana es reserva el dret de publicar el treball si considera que té la qualitat necessària. Tant si el resultat del treball es publica en forma de llibre o d'article en revistes acadèmiques, caldrà fer esment de la Fundació Congrés de Cultura Catalana com a institució que ha finançat el treball. Però com recorda l'organització l'obtenció de la beca no condiciona el fet que la persona o l'equip puguin beneficiar-se d'altres ajuts sempre que no entrin en contradicció amb aquestes bases i no impliquin cap obligació addicional per part de la Fundació Congrés de Cultura Catalana.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article