Notícia

L’Esbart Marboleny exporta els seus balls a Eslovènia i Taiwan

Esbarts dansaires


Era l'any 1983 quan el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny posava en marxa el projecte l'esbart dansaire a Les Preses, i ja des d'aleshores, el nou Esbart Dansaire va internacionalitzar les danses catalanes arreu del món, amb gires per França, Itàlia, Portugal, Croàcia i Sèrbia, i poc després, va creuar l'Atlàntic per arribar als Estats Units i Mèxic. L'èxit va ser tan gran que es va decidir crear l'Escola de Dansa, amb la voluntat d'iniciar els nens i nenes en la dansa popular catalana, una pedrera de balladors que també va posar el seu gra de sorra portant la dansa arreu del món. I fins avui, que l'Esbart Dansaire continua creixent i internacionalitzant la nostra cultura popular. La darrera mostra ha estat la seva participació en els festivals YICFFF de Taiwan i Folkart d'Eslovènia, dos festivals de gran renom.

La primera parada ha estat al país eslau, amb el Folkart, on els grups més grans de l'escola han participat en el 17th International Children's Folklore Festival-Festival Lent 2018 de Maribor. Durant dues setmanes el Festival Lent s'ha omplert d'activitats culturals d'allò més variades des de música i dansa, fins a teatre i tallers per la mainada, passant per la gastronomia. El Folkart és un dels esdeveniments culturals més destacats del país, que té l'objectiu de difondre i donar a conèixer el patrimoni tradicional de les cultures d'arreu del món com a garantia per preservar-ne la riquesa i singularitat. La primera edició d'aquest festival va tenir lloc l'any 1993 i és organitzat per l'Acció Cultural del Fons General de la República d'Eslovènia.

I tretze anys després de la seva primera visita, l'Esbart Marboleny torna a Taiwan. Entre el 16 de juliol i l'1 d'agost, un grup de joves de l'Esbart s'instal·la en aquest país per participar en el festival Yilan International Children Folk and Folkgame Festival, convidat pel Departament de Cultura de la regió de Yilan. La primera edició del festival va ser el 1996 i des d'aleshores és un dels esdeveniments internacionals taiwanesos amb més fama mundial, entre els dotze més importants de Taiwan i un dels millors festivals de dansa d'arrel tradicional del món.

Durant la seva estada a Taiwan els joves realitzaran una dotzena d'actuacions oferint als espectadors un recorregut per Catalunya i la dansa d'arrel tradicional, com són la Disfressada de Sant Vicenç dels Horts, el Ball del Triai i les Gitanes de Sant Celoni, entre d'altres. Al 2018 Yilan International Children's Folklore & Folkgame Festival hi participaran 30 grups de diversos països d'arreu del món com Sri Lanka, Sud Àfrica i Mèxic, entre d'altres. L'Esbart considera la seva participació en el Festival internacional com "una excel·lent ocasió per a difondre Catalunya al món i una bona oportunitat per crear ponts d'unió entre diferents cultures i llaços d'amistat entre els joves que hi participen". A més, també són la culminació del treball realitzat al llarg de l'any a l'Esbart Marboleny.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article