Notícia

Rituals i creació artística, fil conductor de la 21a Fira Mediterrània


Pels programadors de la Fira Mediterrània de Manresa no existeixen les incompatibilitats. Fins i tot els contextos i universos aparentment més allunyats són susceptibles de construir noves formes artístiques. La Fira, en altres paraules, és sinònim de risc, atreviment, experimentació i sobretot trencament de les fronteres conceptuals autoimposades per molts agents culturals. Fidel a aquesta filosofia, la 21a edició tindrà la relació entre els rituals i la creació artística com a fil conductor. Entre el 4 i 7 d’octubre, la Seu de Manresa serà el centre neuràlgic d’una programació que ja té confirmada 57 actuacions en directe.

La música és una de les disciplines que més fàcilment es presta a la hibridació, abanderada enguany pels compositors catalans. Arnau Tordera i Magí Canyelles, guanyadors del III Premi Teresa Rebull, presentaran l’espectacle Les cançons seran sempre nostres, que desitja actualitzar i així normalitzar l’ús popular de les cançons tradicionals. Un altre concurs, ens referim l’onzena edició de Sons de la Mediterrània, viurà l’eliminatòria final entre els artistes Clàudia Cabero, Electrogralla, Heura Gaya i Menut.

Escapant de l’àmbit competitiu, Carles Dénia presentarà el Cant espiritual d’Ausiàs March. A la combinació de la música d’arrel i contemporània, que habitualment ja produeix resultats reeixits, el cantautor valencià hi ha afegit la força d’uns poemes escrits a cor obert, on March confessa obertament les seves febleses a Déu. Inspirant-se també en el pou de la història, en aquest cas intentant transportar-se a l’abast patrimoni històric de cant polifònic que preservem a Catalunya, Tornaveus presentarà el seu primer treball discogràfic, fruit d’una intensa feina d’investigació.

La Fira Mediterrània de Manresa trencar tot tipus d’estereotips, tant socials com artístics. El trio femení Les Anxovetes ha suposat una renovació de les havaneres, un gènere musical considerat tradicionalment masculí. En la mateixa línia, el duo Za! explorarà totes les possibilitats dels instruments de cobla quan es desvincula de la música clàssica.

Encara en l’àmbit musical, destacar finalment la programació de l’espectacle Sa mateixa, resultat de la col·laboració entre la cantautora Joana Gomila i Lali Ayguadé, una de les ballarines catalanes referents en la dansa contemporània. A Manresa, les interpretacions aniran a càrrec de Lalí i Magí Serra (dansa) i Laia Vallès i Santi Careta (música).

Altres artistes presents a Manresa seran Kepa Junkera, Doctor Prats, Roba Estesa, o Jordi Savall i Carlos Nuñez.

 
La cultura popular a la Fira Mediterrània de Manresa

La cultura popular i l’associacionisme de base tornaran a ser protagonistes en la Fira Mediterrània 2018. Una de les activitats més clàssiques és la diada castellera, que enguany comptarà amb els Tirallongues de Manresa, els Minyons de Terrassa, els Nyerros de la Plana i els Castellers de Santpedor. Qui vulgui fer-se una idea de com s’alçaven originàriament els castells, podrà presentar l’actuació del Ball de Valencians de Tarragona.

Des de fa molts anys, les bandes musicals són una de les expressions fixes en la programació manresana. La Unió Musical del Bages interpretarà una peça del compositor Manel Camp en la baixada solemne dels Armats de Manresa a les escales de la Seu. Per altra banda, l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès oferirà el tradicional concert organitzat per la Federació Catalana de Societats Musicals.

La participació dels col·lectius de cultura popular a Manresa es complementarà amb la trobada de bèsties de foc Xàldiga i l’espectacle Tornar a casa, a càrrec de l’Esbart Joaquim Ruyra, un recital de danses inspirat en els rituals pagans i catòlics.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article