Notícia

Tornaveus, un cant a la polifonia tradicional catalana

Música tradicional


La tradició de cants polifònics a Catalunya és molt antiga, potent i diversa. Durant segles, han estat presents en gairebé tots els contextos de la vida quotidiana. Així, han arribat fins als nostres dies cants de taverna o cançons de treball, però també cantarelles infantils, cants de bressol,  o cançons religioses. Des de fa més de set anys, els espectacles del grup Tornaveus, format per Iris Gayeta, Ester G. Llop, Heura Gaya, Anaís Falcó  i Jaume Ayats, venen demostrant tota aquesta riquesa estilística. A partir d’ara, els seus seguidors també tindran l’oportunitat d’escoltar la formació des de casa, gràcies a la publicació d’un disc homònim. Dimarts 24 de juliol (22:00h), el Claustre del Convent del Carme de Valls (Plaça del Carme, 3) acollirà la presentació en directe del treball.

Els integrants de Tornaveus gaudeixen d’una formació musical  molt sòlida. No debades, el conjunt sorgeix com un envit del professor Ayats a algunes alumnes d’Etnomusicologia o Història i Ciències de la Música, impartides a l’ESMuC i a la UAB. Rere les setze peces que conformen el compacte s’hi amaguen, doncs, moltes hores de recerca, treball de camp i enregistraments de les melodies que segueixen cantant-se. En aquest darrer cas, destacava Ayats en una entrevista al programa Mans, s’ha demanat el permís de la comunitat cantadora. “No ens podem oblidar— hi destacava—que les cançons són d’una gent”.

Per a la interpretació de les cançons, Tornaveus utilitza instruments de percussió típics de la música mediterrània, com ara panderos, culleretes, castanyoles. Amb aquest mínim acompanyament musical, donant tot el protagonisme a les cinc veus (quatre agudes i el contrapunt greu masculí), es desitja traslladar a l’oient les sensacions transmeses pels cants primigenis. Destaca, en aquest sentit, la interpretació dels Goigs de Sant Julià de Llòria i l’Stabat Mater de Sudanell, un cant gregorià cantat durant les processons de Setmana Santa que data del segle XIII.
 
Goigs de la Nostra Senyora de la Llibertat

Malauradament, algunes de les cançons presentades a Tornaveus ja no s’interpreten. Entre aquestes, la cançó que probablement més sorprendrà al públic és Goigs a la Nostra Senyora de la Llibertat. A les acaballes de la Guerra de Successió (1714), un grup de feligresos de la capella d’en Marcús, a l’actual barri de la Ribera, van dedicar a una devoció a una Mare de Déu sense advocacia perquè intercedís a favor de la causa catalana. Des dels ulls contemporanis, sorprèn comprovar la divinització del concepte “llibertat” que aquest document, reconvertit ara en cançó, ens revela.

Podeu consultar totes les actuacions previstes del grup Tornaveus en aquest enllaç.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article