Notícia

Es convoca la 5a edició de la beca de recerca històrica Terra d'Ateneus

Reflexió


La Federació d'Ateneus de Catalunya i l'Institut Ramon Muntaner, fundació privada dels Centres d'Estudis de Parla Catalana, convoquen la 5a edició de la beca de recerca històrica que atorgarà 3.000 € a l'estudi centrat en la repercussió social de l'associacionisme cultural ateneístic en un territori concret de l'àmbit català des del punt de vista històric. A més, l'estudi a la qual se li concedirà la beca serà publicat per l'Editorial Afers.
 
Creada el 2014, la beca s'atorgarà a un projecte de recerca inèdit, i que inclogui l'estudi de com a mínim dos ateneus de l'àmbit geogràfic estudiat i la incidència de l'activitat d'aquests ateneus en el context cultural.
 
La convocatòria és oberta a totes les persones investigadores de centres d’estudis locals i comarcals i el termini de presentació de les sol·licituds és el divendres 19 d'octubre de 2018. La proposta d'estudi a la qual s'atorgui la beca es coneixerà a finals de novembre de 2018, i el treball s'haurà de lliurar al cap d'un any,  novembre de 2019.
 
A l’hora de puntuar els treballs presentats es tindran en compte criteris com l’interès científic del projecte, la metodologia de treball i l’historial científic dels sol·licitants i es donarà preferència als estudis de territoris i ateneus que estiguin federats i als que tractin temes inèdits en la zona escollida. Les propostes d'estudi, juntanment amb la sol·licitud, s’hauran d’enviar obligatòriament per correu postal, tot i que també s’ha de fer arribar per correu electrònic a nuria@irmu.org. Podeu consultar les bases, fent clic aquí.
 
Les guanyadores de l’any passat de la IV beca van ser les investigadores Victòria Almuni i Eva Garcia amb un treball titulat Els ateneus en l'àmbit rural. El Centre obrer, el Club Moderno de la Sénia i l'associacionisme a la comarca del Montsià (1915-2017). L’Editorial Afers ha publicat els dos primers volums de la col·lecció “Terra d’Ateneus”: El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902), de David Cao (guanyador de la «I Beca Terra d’Ateneus 2014»); i L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic, de Jordi Albaladejo (guanyador de la «II Beca Terra d’Ateneus 2015»). El tercer volum s’editarà durant el 2018 i serà el treball La taula del mirall. L’Ateneu i l’associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp, 1878-1979, presentat per Guillem Puig Vallverdú, a qui s’ha concedit la «III Beca de Terra d’Ateneus 2016».
 
Aquesta beca conjunta compta amb el patrocini de l’Obra Social de La Caixa i el suport de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article