Tornaveu
La jota, les seguidilles i el fandango, protagonistes de l’Ebrefolk 2018

Móra d’Ebre tornarà a acollir una nova edició de l’Ebrefolk, que ja serà la sisena. Previstes entre el 12 i 15 de juliol, les sessions formatives es dividiran en tres blocs: taller de ball, taller d’instruments i taller de cant. Tal com queda reflectit en el material comunicatiu del projecte, Ebrefolk esdevé un Campus de música i popular de ball de les Terres de l’Ebre, però també del Matarranya i el Nord Valencià. Unes jornades que, tot i estar especialment adreçades a monitors i mestres de danses, obren les portes a qualsevol amant de la dansa tradicional d’aquestes contrades.

El programa de l’Ebrefolk posarà èmfasi en tres gèneres de bureo, tal com es coneixen a l’Ebre les ballades populars: la jota –que el mes d’octubre viurà un Congrés al Castell de Falset—, les seguidilles i el fandango. Tot i que actualment només es practiquen a la part meridional de Catalunya, aquestes danses també havien estat típiques, fins a principis de segle XX, a les Terres de Ponent, el Pallars i la Ribagorça, i el Camp de Tarragona.

Segons destaca el professor Miquel Flores, l’Ebrefolk 2018 “no tractarà solament els aspectes coreogràfics (mudances, tempos, variants), sinó també uns altres aspectes, com els instrumentals o vocals”. Destaquen, en aquest sentit, els cursos sobre instruments tradicionals: pandereta, guitarra, guitarró, castanyetes, culleres, canya badada i ferrets.

La conferència inaugural anirà a càrrec de Pompili Massa, autor de Dansa tradicional catalana. Elements per a una aproximació a la seva formació, que dissertarà dijous 12 al Teatre la Llanterna (19:00h) sobre “El ball de plaça a la costa de llevant”. Seguint en l’àmbit de la reflexió, diumenge 15 (10:00h) també es podrà assistir a la xerrada “Noves formes de música tradicional. Aproximació a l’anàlisi i a la composició amb llenguatge tradicional”, impartida per Manolo Miralles al Centre Sociocultural

Podeu sol·licitar la inscripció a l’Ebre 2018 en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa