Notícia

Barcelona, preparada pel 42è Congrés Internacional de Pueri Cantores

Cant coral


Les xifres del 42è Congrés Internacional de Barcelona, previst a Barcelona entre l’11 i 15 de juliol, són d’aquelles que fan goig. Convocats per la Federació Catalana de Pueri Cantores, s’hi citaran més de 3.675 cantaires, representant un centenar de cors i catorze federacions estatals. Tot i que el gruix del programa s’ha previst en llocs emblemàtics de la capital catalana (Sagrada Família, Hospital de Sant Pau o la Font Màgica de Montjuïc), l’organització també ha buscat la complicitat d’altres ciutats del país. Algunes de les corals, doncs,  també faran estada a Reus, Vilafranca del Penedès, La Garriga o Corbera de Llobregat, entre altres.  

Des de 1947, els Congressos Internacionals de Pueri Cantores reuneixen corals infantils que participen en la litúrgica eclesiàstica en una gran varietat de gèneres: cant gregorià, melodies clàssiques (monofòniques o polifòniques) o fins i tot música contemporània. Creats en plena postguerra mundial, els congressos són una reivindicació constant a la pau. En aquest sentit, el president de la FCPC Bernat Cabré destacava en una entrevista recent que el Congrés barceloní no s’ha de concebre en un reunió d’acadèmics, sinó en el sentit original i etimològic del terme. Això vol dir, senzillament una trobada de germanor.

Totes les corals participants participaran en un concert conjunt, diumenge 15 (10:00h) al temple de la Sagrada Família, que servirà com a clausura de congrés. Prèviament, divendres 13 (09:00h), se celebrarà el prescriptiu assaig general al monestir de Montserrat, on s’oferirà una visita guiada de la basílica als infants. Ambdues activitats, destaquen des de la FCPC, són gratuïtes i obertes al públic.
 
Orígens de la Federació Internacional de Pueri Cantores

L’origen de les corals infantils de pueri cantores –nens cantaires, en llatí—es remunta al motu proprio Tralle sollecitudini, escrita pel Papa Lleó X l’any 1903, en el qual la màxima autoritat eclesiàstica apostava per la renovació de la música eclesiàstica, encapçalada per a la introducció dels nens en els cants litúrgics. Actualment, la Federació Internacional de Pueri Cantores està conformada per 40.000 nens de 35 Estats diferents.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article