Notícia

El projecte Corranda porta la dansa a més de 500 alumnes

Esbarts dansaires


Tothom coincideix que l'escola és un gran punt de partida per involucrar els més petits i els no tan petits a la cultura popular. Si bé molts centres compten amb mestres que intenten apropar els seus alumnes per tal que coneguin algunes pinzellades de cant coral, sardanes... És cert que és positiu que els practicants de la cultura popular s'apropin a les escoles. I així s'ha gestat al llarg del curs 2017-18 el projecte Corranda de l'Esbart Marboleny que ha finalitzat dimarts 22 de maig amb una ballada de cinc escoles de la Garrotxa que han participat al programa, fet que ha unit a més de 500 nens.

"Hem donat als mestres tranquil·litat i una tutoria que ens l'han agraït", exposa a Pep García, coordinador del Projecte Corranda. El dansaire, membre de l'equip de direcció artística de l'Esbart Marboleny de Les Preses, explica que un cop al trimestre es visitaven les escoles que han participat. S'explicaven els balls que els alumnes treballarien al llarg dels mesos amb els seus professors. L'experiència pilot del curs 2017-18 ha comptat amb les escoles la Bòbila, de Les Preses, Verntallat, de la Vall d'en Bas, Parvulari de Sant Esteve d'en Bas, Lluís Castells, de Ridaura i Malagrida, d'Olot.

I no només balls, també s'ha posat eèmfasi en la composició de corrandes, cançons curtes de 4 versos, també anomenades, segons la zona, garrotins. De fet, el 22 de maig, després de la benvinguda de l'alcalde de Les Preses, Pere Vila, els alumnes de sisè de les escoles han cantat unes corrandes de benvinguda que han donat peu a les ballades de tots els nens. "A través de les corrandes a les escoles ,els mestres han treballat el recompte de síl·labes en català, les rimes, les estructures musicals...", exposa García. Pels organitzadors la secció de balls l'han anomenat ESBALLA i la dedicada a la composició de corrandes ESCANTA.

La festa final del projecte, ha aglutinat alumnes dels cicles d'educació infantil (P3, P4 i P5), que han ballat cançons com El peu polidor, Volta cap aquí i Sant Antoni i el dimoni, els cursos de cicle inicial han ballat el Ball del Nyitus, el Petit Vailet, el Patatuf i el Ball francès; els cursos de cicle mitjà han ballat el Virolet, el ball del Rogle, la Masovera i la Bolangera; i els cursos de cicle superior han ballat la Muntanyeta. La jornada ha finalitzat amb la Farandola de l'Escala ballada per tots els participants.

"Actualment farem reunions de valoració amb els professors de les escoles implicades, però podem avançar que tots estem molt satisfets i el projecte tindrà continuïtat, incorporant a més escoles en el proper curs", explica satisfet Pep García.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article