Notícia

La festa del Corpus a Barcelona, commemora els Gegants Nous

Gegants

Un any amunt o un any avall de la seva estrena, els Gegants Nous de la Casa Caritat o del Corpus compleixen cent anys i la seva commemoració s'afegeix als actes que a Barcelona es duran a terme amb motiu de la festes del Corpus, que comencen dijous 31 de maig i acaben diumenge 3 de juny.

Per què no se sap amb exactitud la data dels Gegants Nous de la Casa de la Caritat? Es creia que s'havien estrenat l'any 1919, tot i que una fotografia del 1916 els mostraria encapçalant la processó del Corpus, tal com indica l'article de Barcelona Cultura, que a més de diverses curiositats, exposa que els gegants es van crear com a relleu dels Gegants Vells de la Casa de Caritat, unes peces propietat de la Societat del Born que, a mitjan segle XIX, s'encarregava d'organitzar les celebracions del Carnestoltes, però que en la dissolució de l'entitat van passar a mans del soci Joan Riera qui els va cedir a la Casa de la Caritat. Amb el pas dels anys es va evidenciar la necessitat d'uns nous gegants que van ser els Gegants Nous de la Casa de la Caritat o del Corpus, construït per Emili Ferrer, i restaurants el 1987 per encàrrec de la Diputació de Barcelona a Domènec Umbert.

Si bé actualment formen part de l'exposició de gegants de La Casa dels Entremesos -actualment la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella els gestiona-, amb motiu del Corpus es podrà gaudir de diverses activitats per conèixer la Borda i l'Hereu, el nom dels Gegants del Corpus.

L'exposició del Seguici Popular de Barcelona, Cent anys dels Gegants Nous de la Casa de la Caritat o del Corpus de Barcelona es podrà visitar a l'Ajuntament de Barcelona, del 31 de maig al diumenge, en l'accés pel carrer de la Font de Sant Miquel. També el patí de La Casa dels Entremesos (plaça de les Beates, 2), vincula la realització d'una catifa de flors, que l'elaboraran membres de la Federació Catalana d'Entitats Catifaires, dimecres 30 de maig i es podrà visitar a partir del dijous 31 de maig.

Finalment, es podrà gaudir dels Gegants Nous de la Casa de la Caritat o del Corpus encetant la sortida de la processó festiva del diumenge 3 de juny a la plaça de Sant Jaume, que es duu a terme a les 18.30h a la plaça de Sant Jaume i encapçalaran una processó festiva.

Per conèixer tots els actes del Corpus, que inclouen diverses jornades de portes obertes a edificis emblemàtics de la ciutat de Barcelona cadascun dels quals compliran amb la tradició de l'ou com balla, que es remunta a l'any 1637, podeu consultar el programa festiu, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article