Notícia

El territori, peça clau de la identitat de país, a debat

Centres d'estudi


Com és el nostre territori, quins valors transmet, quina significació política pot tenir i com ha determinat la forma d'organització i de vida dels catalans i de Catalunya com a país? Per què aquesta terra és tan diversa i canvia de fesomia en només uns pocs quilòmetres? I com la cultura determina la modificació o preservació d'aquest paisatge? Són preguntes la resposta a les quals està en constant transformació i és matèria d'estudi arreu del país. I en aquest sentit, el territori serà protagonista de dues jornades de treball organitzades des del món associatiu.

Una d'elles, el XI Congrés de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEP), que tindrà lloc a l'auditori de Banyoles els dies 23, 24 i 25 de novembre de 2018 amb el títol La construcció del territori: geografia, identitat i usos polítics. "Des del segle XVIII, bona part d'Europa viu un seguit d'ordenaments territorials per tal d'adaptar les necessitats de la construcció de l'Estat amb el territori. En el cas de França, aquestes construccions s'inicien clarament amb la confecció dels departaments; i a Espanya, la confecció de les províncies ha tingut conseqüències profundes en el sistema de comunicació social, econòmic i polític tant en l'àmbit local com nacional, un fet que s'ha arrossegat fins als nostres dies i que no sembla a prop de ser modificat", reflexiona l'organització del Congrés, que planteja aquest escenari com una "possibilitat d'engegar i donar forma a debats que es desprenen entorn de les relacions entre geografia, identitat i política, i les seves representacions, que han tingut i tenen lloc, tant nivell local com nacional".
El congrés s'estructurarà en tres àmbits: La construcció de les personalitats territorials, l'administració del territori i els canvis en la societat i les identitats territorials i les representacions polítiques. Es poden presentar comunicacions en tots aquests àmbits fins al proper 20 de juliol, amb un resum de 1.000 caràcters.

També sobre temàtica de territori, es presenta la V Jornada Institut Ramon Muntaner (IRMA) girarà entorn de la cultura i la recerca en el territori. Tindrà lloc el cap de setmana del 29 i 30 de juny a Móra la Nova, amb l'objectiu de reivindicar els projectes i activitats dels centres i instituts d'estudis de recerca local i comarcal, i creant alhora un punt de trobada per intercanviar coneixements, experiències i tècniques d'estudi. Tot plegat, però, obert al públic general que pugui estar-hi interessat. Es tracta d'una activitat que l'IRMU celebra cada dos anys i que enguany també servirà per celebrar els 15 anys de la seva constitució, que va tenir lloc el 3 de juliol de 2003. L'entitat difondrà en els propers dies el programa d'aquesta jornada.

L'Institut Ramon Muntaner té la seva seu a Móra la Nova, des d'on treballa en coordinació amb els instituts i centres d'estudis de totes les terres de parla catalana. El principal objectiu d'aquesta institució és donar suport a la recerca i a la difusió de l'activitat que realitzen aquestes entitats, amb moltes de les quals també hi col·labora, amb el repte comunicatiu que aquesta tasca investigadora sigui reconeguda per part de la societat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article