Notícia

'Les nostres celebracions estan canviant' reflexionarà sobre interculturalitat i festes

Reflexió


Vivim en una societat complexa i intercultural. La monografia Diàspores i rituals. El cicle festiu dels musulmans a Catalunya (2017) va abordar la importància de les festes en l’acollida de les persones nouvingudes a Catalunya. Va palesar que els rituals festius de les comunitats musulmanes no són només un mecanisme de cohesió, sinó també la manifestació de conflictes generacionals interns. La jornada de gestió Les nostres celebracions estan canviant. Patrimoni i cicle festiu dels musulmans a Catalunya,  dijous 31 de maig (09:30h) a l’Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (Carrer Montalegre, 6), aprofundirà en aquesta premissa.

Organitzant-la, la Direcció General de Cultura Popular i el Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Social, desitgen promoure el debat entre els universitaris, antropòlegs, tècnics municipals i gestors culturals a qui va adreçada. El professor d’Antropologia Social i Museologia de la UB Xavier Roigé (10:00h) aportarà un marc teòric inicial sobre els Processos de patrimonialització, identitats i conflicte. A continuació, el coordinador de la monografia Jordi Moreras exposarà les principals conclusions que poden extreure’s de la recerca (10:30h). Tancant la ronda de parlaments, els antropòlegs Rosa Canela i Rafel Folch parlaran sobre el procés de Catalogació i inventari de festes populars de la Direcció General de Cultura Popular (11:00h).

El programa, tanmateix, no se circumscriurà únicament a l’àmbit teòric. Una taula d’experiències i debat reflexionarà sobre els principals reptes i mancances que cal afrontar en la normalització de les festes musulmanes a l’espai públic. Hi participaran Khlaid Ghali, coordinador de l’Oficina d’Afers Religioses de l’Ajuntament de Barcelona; Ali Reza, membre del Centre Islàmic Al Qaim; Maria-Àngels Roque, directora de Cultures Mediterrànies i Societat Civil de l’Institut Europeu de la Mediterrània; i Mohamed Said Badaoui, portaveu de la comunitat musulmana a Reus. Com a cloenda, el professor Alberto López Bragados exposarà les conclusions i la relatoria de la jornada.

La jornada està oberta a tot tipus de públic fins a límit de l’aforament.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article