Notícia

La diada de la puntaire: una festa de tota la cultura popular

Puntaires


La 31a Diada de la Puntaire a Catalunya serà un esdeveniment que emmarcarà les puntes dins la cultura popular i que tindrà per escenari el bressol d'una manera de fer puntes pròpia catalana, la blonda de l'Arboç.

"Tot s'impregna de tot"

Amb motiu de la 31a diada, i dins de l'extens i ric programa - la diada comença divendres 18 i acaba diumenge 20 de maig - hi ha dues activitats innovadores: un aplec de geganteres puntaires i una catifa floral que es durà a terme a través d'un disseny de la desapareguda Casa Castells. "Ha estat un descobriment trobar gegantes que són puntaires, i que demostren el camí d'anada i tornada que representen totes les manifestacions de cultura popular", expressa Rosa Maria Provencio, presidenta de l'Associació Catalana de Puntaires. Així diumenge 20 de maig de les 10:45h a les 11:30h pels carrers de l'Arboç desfilaran les Gegantes puntaires, una iniciativa coordinada per la Colla de Gegants i Nans de l'Arboç.

Precisament diumenge, dia en què pròpiament tindrà lloc la 31a Diada de la Puntaire amb la rebuda de més de 1000 puntaires al Parc de Santa Llúcia de l'Arboç, també es desenvoluparà una catifa d'art floral i efímer, que neix fruit de la col·laboració amb l'Associació Catalana de Puntaires i la Federació Catalana d'Entitats Catifaires, que farà realitat amb flors i materials efímers un disseny que reprodueix una punta. "Ens agrada veure com la cultura popular ho impregna tot i no podem tancar-nos en el nostre compartiment, i això marcarà un abans i un després en les nostres properes diades de la puntaire", exposa Provencio.

L'Arboç un escenari emblemàtic

Precisament l'Associació Catalana de Puntaires celebra el seu 30è aniversari coincidint amb aquesta 31a diada. D'aquí que s'hagi volgut celebrar en un dels tres punts més importants del territori pel que fa a la tradició puntaire. I precisament el poble i el seu consistori s'han bolcat i han programat diverses activitats que comencen divendres 18 de maig amb la conferència, que tindrà lloc a les 19h a l'Auditori Municipal, dedicada a la importància de les puntes dins de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial del Servei de l'inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, a càrrec d'Àngels Trave, com a coordinadora de l'inventari, i que es completarà amb una conferència de Maria Carme Rafecas, i una taula rodona que comptarà, entre d'altres, amb la participació de Provencio o el director de Museu de Puntes al Coixí de l'Arboç, Jordi Sedó.

Dissabte s'inaugurarà l'exposició Postals puntaires de Josep Plana a l'Auditori Municipal (18h), i es presentarà el llibre La punta de l'Arboc. "L'edició del llibre és un pas important perquè el món conegui aquesta variant de puntes i es manifesta la voluntat de transmissió d'aquest llegat", explica Provencio. A més d'altres activitats dissabte a partir de les 21h es podrà visitar gratuïtament el Museu de Puntes al Coixí. Però pels que no tinguin temps, diumenge de 10h a 14h es podrà entrar al museu al preu especial d'1€.
Bona festa es durà a terme al llarg de tot el cap de setmana a l'Arboç, amb la 31a diada de la puntaire, que com és habitual, el matí del diumenge, a més de les exhibicions de les diferents puntaires hi haurà el mercat relacionat amb la punta al coixí i l'agulla, tota una oportunitat per trobar fils, boixets i altres estris difícils de trobar per a l'art de fer puntes.

Podeu consultar el programa de la 31a Diada de la Puntaire, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article