Notícia

Tret de sortida de l’Aplec d’Adifolk a Manresa

Aplecs i festesAdifolk


Cada any, un tast de la nostra cultura popular i tradicional, encapçalada per la dansa més emblemàtica, la sardana, viatja fora del país per demostrar que els elements tradicionals es poden adaptar a la modernitat i que es troben en constant evolució. L'Aplec Internacional, que organitza Adifolk des de l'any 1988, és l'expressió de la cultura popular catalana arreu d'Europa, i aquest 2018, també als Estats Units. I és que aquesta 31a edició de l'Aplec Internacional tindrà dues potes, una a Manresa, aquest dissabte 12 de maig, en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2018, i una segona a Washington entre el 27 de juny i el 8 de juliol, en el marc de l'Smithsonian Folklife Festival, on la cultura catalana quedarà representada a través de la imatgeria festiva, la música i la dansa d'arrel, els castellers, l'artesania i les festes tradicionals, entre d'altres. París, l'Alguer, Manchester, Frankfurt, Lisboa, Copenhaguen, Tallinn, Malmö, Budapest o Timisoara, entre d'altres, han estat escenaris d'aquesta explosió de cultura popular, que a més de convertir les mostres en autèntics espectacles de carrer, també potencia l'intercanvi de coneixements i de cultures amb el país que acull l'Aplec. El lema de l'Aplec d'enguany és "Ponts de cultura: un viatge d'anada i tornada, Europa-Amèrica-Catalunya", en un moment excepcional per a la cultura, la societat i la política del nostre país.

I què veurem a Manresa?

Durant tota la jornada, diversos carrers cèntrics de la ciutat i el Parc de l'Agulla, seran un gran escenari amb l'actuació d'una trentena de grups de cultura popular i tradicional de Manresa i vinguts d'arreu de Catalunya. Agrupacions culturals, balls de seguici, bestiari, capgrossos, cobles, corals, diables, esbarts, falcons, gegants, jocs tradicionals, música i sardanes seran els ingredients d'aquesta celebració. De fet, el Parc de l'Agulla acollirà una trobada de puntaires al matí, mentre al centre de Manresa es farà una gran cercavila de l'Aplec Internacional 2018, que tindrà l'acte central de 7 de la tarda a 9 del vespre amb un gran espectacle multidisciplinari. També es presentarà el Capgròs d'Adiflolk, que ha estat dissenyat per representar la història de l'entitat.

El conseller Lluís Puig rep Adifolk a Bèlgica

I abans que es doni el tret de sortida de l'Aplec Internacional 2018, Adifolk s'ha desplaçat a Bèlgica per presentar el programa al conseller de Cultura, Lluís Puig, que es troba a l'exili. El president de l'entitat, Ivan Besora, i una delegació de l'entitat, van mantenir una trobada a Waterloo, a la Casa de la República, en què van fer saber al conseller l'ampli programa de l'Aplec i el fet remarcable que la cultura catalana viatjarà a Washington per formar part de l'Smithsonian Folklife Festival.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article