Notícia

La mobilització i el canvi polític, a debat al Congrés de Cultura Catalana

Centres d'estudi


Catalunya s'ha donat a conèixer al món en els darrers anys pel procés polític que viu per tal d'exercir el seu dret d'autodeterminació. Però allò que més ha cridat l'atenció internacional no és tant l'estructura de partits polítics i les seves propostes, sinó la mobilització ciutadana pacífica per impulsar un canvi polític. El sobiranisme català s'ha consolidat com un moviment de baix a dalt, una característica que el fa diferent de la majoria de moviments polítics d'autodeterminació.

Justament, aquest binomi mobilització-canvi polític és el focus de la Jornada#nacioxxi.cat, organitzada per la Fundació Congrés de Cultura Catalana, que tindrà lloc el pròxim dia 17 de febrer de 2018 al Museu de Badalona. Però si Catalunya és el fil conductor de l'actualitat, el model de mobilització social és també exportable a la resta dels territoris de parla catalana. "Tenint en compte el context actual, un tema compartit als diferents territoris dels Països Catalans, com és el moment de canvi i mobilització política", afirma la Fundació, que proposa "un debat dinàmic, però també un debat en profunditat sobre els canvis polítics que s'han produït en els darrers anys: els recanvis de perfils polítics als municipis, la incidència política de la societat civil i de les grans mobilització ciutadanes".

El programa inclou una inauguració a càrrec de Marta Rovira, directora de la Fundació, i una conferència inicial de Vicenç Villatoro, director CCCB, i el politòleg Jordi Muñoz: Mobilització i canvi polític. Límits i oportunitats. Després, un primer debat sobre la nova política des dels municipis, que pretén determinar fins a quin punt la ciutadania s'ha apoderat per incidir en la política més pròxima, els ajuntaments, així com les conseqüències que té l'arribada de noves cares a la política municipal. Comptarà amb la participació de Dolors Sabaté, alcaldessa de Badalona, i un segon debat sobre participació ciutadana: Del 15M a la República Catalana, per analitzar com la mobilització ciutadana ha marcat l'agenda política des de fa uns quants anys. Comptarà amb la participació de Josep Costa, vicepresident primer del Parlament, lletrat i professor de teoria política, Mariona Ferrer, politòloga experta en participació no electoral, i Tània Verge, politòloga experta en participació i gènere.

La jornada està adreçada a persones d'entitats i partits polítics amb ànim transversal, per tal de buscar un espai de diàleg i reflexió compartida i intergeneracional. Per poder assistir a la jornada cal fer una inscripció abans del 12 de febrer, amb un preu de 25 euros que inclou el dinar. Podeu inscriure-us des de la web de la iniciativa, fent clic aquí.

El Congrés de Cultura Catalana (CCC) va ser una mobilització popular de diferents sectors de la població catalana entre els anys 1975 -1977. El Congrés va sorgir d'una reivindicació social i tenia com a objectius principals la normalització de la llengua catalana i la defensa dels drets de les persones i de la cultura catalana, entesa com la cultura pròpia dels Països Catalans. L'esdeveniment del Congrés de Cultura Catalana va marcar l'inici de la Transició a Catalunya i als Països Catalans, el qual va mobilitzar a més de 12.000 persones entre experts, acadèmics i ciutadans al voltant del debat sobre com hauria de ser la societat catalana en la democràcia.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article