Notícia

Revocades les subvencions als casals catalans a l'exterior

Associacionisme


El Ministeri d’Afers Estrangers ha revocat la subvenció atorgada per la Generalitat de Catalunya als 103 casals catalans a l’exterior. Com és habitual cada setembre, el Departament d’Afers Institucionals i Exteriors havia previst ajudes d’un milió d’euros per a poder sufragar les cinc línies de despesa que afronten anualment: funcionament ordinari dels centres, cursos de llengua catalana, activitats culturals, ajudes extraordinàries, i accions de suport a la nova immigració.

Segons denuncia la Federació Internacional d’Entitats Catalanes, l’anul·lació d’aquestes partides amenaça greument el funcionament ordinari dels casals. Malgrat que el ministeri no ha donat explicacions detallades sobre la causa de la revocació, apunten que el govern espanyol ha percebut que els casals eren una plataforma de suport a la causa independentista. Una tesi que els casals a l’exterior neguen, ressaltant el caràcter apolític que guia la seva actuació i l’autonomia de cadascun d’ells per organitzar activitats.

Els terminis legals estableixin un límit de tres mesos per presentar un recurs administratiu contra la revocació. A l’espera que es formi un nou govern a Catalunya, la FIEC descarta temporalment aquesta possibilitat. Els dirigents que haurien de pronunciar-se sobre aquesta al·legació, exposa l’entitat, són les mateixes que han revocat la subvenció. Sigui quin sigui el desenllaç del conflicte, la incertesa ja està generant costos socials en la gestió dels casals. Alguns centres han hagut de recórrer a crèdits, ser finançats amb aportacions personals dels seus membres o anul·lar la contractació de personal que havia d’impartir cursos.

Des del 1993, els casals catalans a l’exterior reben un programa d’ajudes públiques. Com altres concursos públics, cada centre que vol optar-hi ha d’especificar les activitats que realitzarà en el transcurs de l’any. Arran de la crisi financera del 2007, que va obligar l’emigració de molts catalans arreu del món, els casals exteriors han guanyat protagonisme com a plataforma d’acollida i retrobament.
 
Una revocació gradual

 Durant el mes de novembre, el govern espanyol va denegar l’ajuda a 38 centres. Llavors, el ministeri va defensar que les activitats de trenta d’ells s’extralimitaven de l’àmbit cultural, i els vuits restants no podien ser considerats com a casals “exteriors” atenent que es troben ubicats a l’Estat espanyol. Respecte d’aquests darrers, la FIEC va denunciar que els casals exteriors d’altres autonomies ubicats a l’Estat sí que reben suport econòmic. Enfront l’informe jurídic dels tècnics del Departament d’Afers Estrangers i Institucionals preguntant els motius de la tria, el 29 de desembre es van revocar les ajudes previstes pel conjunt de casals. 

El tancament de l’exercici pressupostari va suposar la pèrdua irreversible de les ajudes als casals catalans a l’exterior de l’any 2017. Els centres només podran ingressar els imports promesos si el nou govern de la Generalitat dobla de manera extraordinària les subvencions en la convocatòria de l’any 2018. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article