Notícia

Barcelona fa festa grossa: La Mulassa celebra 450 anys

Bestiari i Imatgeria


Remuntem-nos a l’any 1568 i sortim al carrer. A Barcelona, una simple carcassa coberta per una tela i un cap de cartó i fusta, fa les delícies dels veïns i veïnes, enlluernats per la iniciativa que ha pres el gremi de paraires, que té capella a la parròquia del Pi i que acaba de donar vida a la Mulassa del Pi, la Mulassa de Barcelona. Tot just ara fa 450 anys, naixia la Mulassa de Barcelona, una peça clau del bestiari popular, que malgrat la seva importància, no sempre ha tingut una bona vida. Va ser la protagonista de la canonització de Sant Raimon de Penyafort de l’any 1601 i de la processó del Corpus d’aquell mateix any, però la fama no va ser eterna, i amb les restriccions imposades l’any 1771 per a pirotècnia, va ser condemnada a l’oblit. Fins que, dos segles després, cap al 1988, l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi va decidir donar-li una segona oportunitat i la va tornar a regalar la seva presència als barcelonins durant el correfoc de les Festes de Sant Roc de la Plaça Nova.
 
I fins avui, en què la Mulassa de Barcelona participa en cercaviles i seguicis protocol·laris, mentre que l’original tan sols es deixa veure en correfocs i desfilades fogueres i és un element central, ballant i llançant pirotècnia pels quatre punts de foc que té a la boca. És més, participa com a membre del Seguici Popular de Barcelona, on llueix un ram de flors o una garlanda floral penjant del coll. La Mulassa de Barcelona, que celebra el seu 450è aniversari amb un 2018 carregat d’activitats de tota mena, es troba permanentment exposada a La Casa dels Entremesos amb la resta del Bestiari Històric barceloní, mentre que la figura original està protegida a l’Església del Pi. Però aquest any és festa grossa.
 
L’Associació d’Amics dels Gegants del Pi, com a entitat que gestiona la figura, ha preparat seguit d’activitats que ompliran bona part del calendari del 2018. El tret de sortida ha estat la participació de la Mulassa als Tres Tombs com a pregonera, i aquest dissabte 27 de gener hi haurà una xerrada sobre recuperació de Mulasses de Catalunya en el marc del Som Cultura Popular. L’acte central de la celebració tindrà lloc al febrer dins les Festes de Santa Eulàlia, a partir del dia 3 de febrer, quan s’inaugurarà una exposició de Mulasses d’arreu dels Països Catalans al Palau de la Virreina. La mostra es podrà visitar fins l’11 de febrer, dia en què les Mulasses sortiran en cercavila pels carrers de Ciutat Vella, i s’acabarà a la plaça de Sant Jaume, on la Mulassa de Barcelona bufarà les espelmes del seu aniversari.
 
La Mulassa també participarà a la caminada solidària Magic Line de Sant Joan de Déu i es presentarà el seu ninot de goma, que ampliarà la col·lecció de gegants i bèsties de goma per als més petits. I a partir d’aquí, les aparicions de la Mulassa en diferents actes seran freqüents en aquest 2018 especial, i podreu seguir tots els seus passos a través de les xarxes socials, amb l’etiqueta #450mulassa.
 
 
Descobriu com és el ball de la Mulassa de Barcelona, fent clic aquí

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article