Notícia

Sisco Farràs, premi Amades per la dedicació al patrimoni del Pallars

Patrimoni Immaterial

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català


Francesc Farràs i Grau rebrà el premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional 2017, per la seva dedicació a preservar el patrimoni etnològic des de l'àmbit local, que l'ha dut a crear les Botigues Museu de Salàs, al municipi de Salàs de Pallars (Pallars Jussà). Amb una llarga trajectòria en la preservació del patrimoni etnològic del Pallars, Farràs, conegut popularment com a Sisco Farràs, és historiador i professor, ara jubilat, i va començar la seva tasca com a col·leccionista fa un quart de segle, quan els seus pares van tancar el 'colmado' i la fleca que regentaven i li van donar les prestatgeries. L'Associació Cultural Joan Amades ha decidit que l'entrega del guardó es faci, precisament, a la botiga més antiga de Salàs, el proper diumenge 21 de gener a les 12h. "És un indret molt simbòlic i representatiu de la seva dedicació a la preservació d'aquest patrimoni, i a més, és un espai ampli. Hem pensat que contextualitza molt bé la filosofia del premi Joan Amades", explica a Tornaveu el president de l'Associació, Gustau Molas.

Aquest guardó, que com remarca Molas, "no té dotació econòmica, perquè és part de la filosofia del premi, destinat a reconèixer tasques que gairebé sempre són altruistes", pretén donar més visibilitat a una tasca sovint discreta d'amants de la cultura popular, "poc difosa als mitjans de comunicació malgrat la seva importància per a la història del país". I és que el president de l'Associació Cultural Joan Amades reconeix que l'interès mediàtic per la cultura popular ha caigut de forma rellevant si es compara amb "l'època de Joan Amades, en què la premsa, La Vanguardia, es feia ressò de qualsevol conferència, llibre o intervenció que feien Amades o altres persones destacades de la cultura popular, però avui és molt difícil".

Sigui com sigui, l'Associació realçarà el proper 21 de gener la tasca de Farràs, que de mica en mica ha omplert les seves prestatgeries heretades de productes d'altres establiments que tancaven fins a acumular una àmplia col·lecció, on s'hi han sumat cartells i envasos des de la segona meitat del segle XIX fins a les acaballes del franquisme que permeten fer tot un recorregut en el temps. "Una tasca comparable a la que va fer Joan Amades durant gairebé tota la seva vida, recol·lectant tot tipus d'objectes i de materials impresos que estaven a punt de perdre's", s'explica en l'argumentari per concedir-li el guardó.

Farràs a més a més d'impulsar les botigues, on també hi prepara exposicions temporals d'història, es va implicar en la redacció de l'anomenat Projecte Boer, amb l'objectiu recuperar i dignificar el patrimoni cultural, arquitectònic i etnològic local, la qual cosa ha donat lloc a recuperar l'antiga fira de bestiari de peu rodó de Salàs, el patrimoni arquitectònic i l'antic comerç.

Anualment l'Associació Cultural Joan Amades atorga aquest Premi amb l'objectiu de prestigiar, reconèixer i fer públiques les trajectòries de persones o organitzacions que han destacat en l'estudi, la promoció i la dinamització de la cultura popular i tradicional catalana.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article