Notícia

Un doble concert portarà la gralla lluny de la zona de confort

Periodista i realitzador audiovisual


És una expressió apte per a missatges dels que s'imprimeixen a les tasses, però no per aquest motiu és menys cert que en sortir de la zona de confort s'obtenen noves perspectives, o dit d'una altra manera, passen coses. Divendres 19 de gener al Centre Artesà Tradicionàrius, a les 22h, passaran coses al voltant de la gralla, amb el doble concert que comptarà amb el grup So Nat i l'Inxa Impro Quintet, i que els lectors de Tornaveu es podran beneficiar d'un 40% de descompte.

Els dos grups tocaran a l'escenari del Tradicionàrius, però cadascú menjarà del seu plat, és a dir, primer actuaran So Nat i després Inxa Impro Quintet. El doble concert oferirà una visió rica de la gralla més enllà de l'acompanyament musical per a ball de bastons o els castells. Es mostraran les potencialitats de la gralla com a instrument apte per a interpretar, com si es tractés d'un concert de cambra, composicions clàssiques de Paco de Lucía o Béla Bartók (cas dels So Nat), o com a instrument que podria formar part d'un conjunt a mig camí del jazz i del rock progressiu (cas de Inxa Impro Quintet).

So Nat: com ampliar el registre de la gralla

El grup So Nat, format per tres grallers i un timbaler, presentaran Llibergralla un nom que homenatja el Libertango del compositor argentí Ástor Piazzolla, el qual va apropar el bandoneó, instrument d'acústica semblant a l'acordió, propi dels tangos (i també de la música balcana), a composicions emparentades amb la música clássica. Piazolla va arribar a canviar el ritme del tango i va proposar tangos de nova creació en el disc Libertango, aparegut el 1974. "Amb Llibergralla presentem una proposta que ens emparenta amb l'orquestra de cambra", exposa Pere Olivé, el timbler, únic instrumentista de la formació que no és graller.

So Nat és la formació creada per les gralles de Rosa Olivé, Ágata Fortuny i Oriol Olivé i el timbal de Pere Olivé. Igual que la gralla hi ha un cognom que es repeteix tres cops. "Rosa Olivé és la meva germana i qui va ser una de les fundadores de So Nat, que duu trenta anys d'existència, de manera que el grup ha tingut diversos canvis; actualment hi ha un altre Olivé, l'Oriol, però no som família", exposa el tercer Olivé del grup, en Pere. La formació ha passat per diverses etapes i no és nova la seva voluntat de portar la gralla a altres latituds, tal com proposaven al seu anterior treball Sound system, el qual, publicat el 2006, mesclava cançons més tradicionals amb percussions i bases rítmiques provinents de l'electrònica. "Aquest és un camí que vam encetar i vam deixar, ja que fa deu anys altres grups també ho van intentar; últimament hem volgut explotar altres territoris, com el de la música clàssica, d'aquí neix Llibergralla" afegeix Pere Olivé.

Davant d'aquest treball cal concebre si es desnaturalitza o no el so de la gralla, és a dir, si es força l'instrument i es córre el risc d'obtenir sonoritats poc naturals. "Ans el contrari, tenim documents que demostren que fa més de cent anys es tocaven sarsueles amb gralles i hi ha documents de concursos de composició de Valls, on s'interpretaven peces de diversos tipus: era l'època d'or de la gralla", afirma Olivé, que afegeix que fruit de l'impuls dels últims trenta anys en la gralla, s'ha millorat tant l'accès a la formació de l'instrument, com el perfeccionament de canyes que fan possible que Llibergralla pugui ser una realitat. Un treball que presentaran al Tradicionàrius i que actualment no es pot adquirir en format CD, per bé que hi ha tres cançons enregistrades i l'objectiu és que tard o d'hora aparegui com a CD.

'Out of trad': la permeabilitat dels estils musicals amb la gralla al capdavant

Sobre l'impuls que ha rebut la gralla gràcies a la formació, Manu Sabaté és un exemple: el graller, compositor i professor és un graduat de l'ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) en l'especialització de música tradicional, una disciplina que fa uns anys no existia. Sabaté és el compositor i graller del Inxa Quintet Impro, el segon dels grups que actuarà al Tradicionàrius, presentant el tercer disc de la formació Out of Trad. La trajectòria del jove músic barceloní nascut l'any 1989, mostra la seva voluntat d'apropar la improvisació a la música popular –"un camí que va començar Marcel Casellas", tal com ell afirma-.

Inxa Impro va començar sent un quartet que en el seu primer disc, All that trad obria la finestra a la improvisació en composicions de música tradicional, en el segon treball, A kind of Trad, avançava a pas decidit cap a configuració del que és el seu tercer treball, per al qual han canviat la guitarra clàssica per l'elèctrica i han incorporat els teclats elèctrics. Sabaté ha escrit les diferents composicions del disc, que han rebut les aportacions de la resta dels components del grup. Out of Trad es mou en un territori proper al rock progressiu i al jazz, amb la gralla del mateix Sabaté al capdavant. "Crec en la permeabilitat dels estils musicals; no renuncio a harmonies de música moderna o melodies rock. M'interessa obrir la ment a explorar, més que no pas perdre'm en classificacions i etiquetes del que fem", exposa Sabaté.

Els lectors de Tornaveu podran gaudir d'un descompte del 40% d'aquest doble concert que mostrarà dues maneres ben diferents d'entendre la gralla, dues contribucions a la gralla més enllà d'instrument d'acompanyament a les activitats de carrer. Així, per al concert del divendres 19 de gener a les 22h al C.A.T podran comprar entrades a 8€ de forma anticipada (fent clic aquí, amb el codi descompte 190118 o el mateix dia del concert, indicant a taquilla que són lectors de Tornaveu.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article