Notícia

Primera espelma de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals

Diables i dimonis


Diumenge 21 de gener, la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya (CBDTC) celebrarà el primer aniversari a La Riera de Gaià (Tarragonès). Totes les entitats membres s’hi citaran a les 11 del matí per fer valoració dels primers compassos, i donar la benvinguda al Ball de Diables de la Llacuna, recentment incorporada a l'entitat. Serà la colla anoienca, precisament, l’encarregada de dotar la trobada del toc més festiu, representant el ball parlat del seu municipi (12:30).

Prèviament, Salvador Palomar haurà dissertat sobre “La festa sota el foc” (11:30h). El títol de la conferència remet a l’exposició de vestits de diables reusencs que entre el juny i l’octubre de 2017 va poder visitar-se al Museu de Reus, i arran de la qual s’ha donat a conèixer la gran diversitat del vestuari de diables reusenc. Palomar presentarà l’edició física del catàleg de l’exposició, que recull una selecció d’imatges de vestits del segle XIX i XX, així com articles de Bienve Moya, Daniel Vilarrúbias i Ramon Vallverdú sobre la història dels diables festius a Catalunya.  Aprofitant l’avinentesa, l’etnòleg reusenc explicarà en primícia les darreres investigacions històriques sobre balls de diables que ha emprès. Acabat el dinar de germanor (14:30h), com a cloenda de l'aniversari, les dotze colles que formen part de la CBDTC participaran en una encesa de traques conjunta (17:30h).

Jordi Cubillos mostra la seva satisfacció per “haver aconseguit consolidar la Coordinadora. A nivell acadèmic, hem insistit en la difusió i estudi dels models de balls de diables tradicionals, participant en moltes conferències arreu del territori, i assessorant moltes colles que encara no compleixin tots els requisits del model de balls tradicionals, però que volen adoptar-lo plenament” Preguntat pels projectes de futurs, el responsable de protocol de la CBDTC ha avançat que s’està impulsant un taller sobres versots que pivotarà entorn dos eixos: conèixer la seva història per entendre l’estil literari que tradicionalment han assumit, i explicar quines consideracions de caràcter jurídic s’han de tenir present per evitar possibles denúncies de difamació o danys a l’honor.
 
El primer any de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya

Durant l’Assemblea General Ordinària celebrada el 3 de desembre a l’Arboç, la Coordinadora va definir el règim intern de la federació, així com el protocol d’entrada dels nous balls que desitgin formar-ne part. També va aprofitar-se, així mateix, per fer balanç de les iniciatives empreses durant el 2017, entre les quals destaquen la presentació de la mateixa Coordinadora el 21 d’abril a Tarragona; les xerrades en el Certamen Obert d’Espectacles Tradicionals de Vilafranca del Penedès (29 d’abril), la 2a Mostra de pirotècnia musical de Constantí (13 de maig) i el II Simposi Internacional de Focs de la Mediterrània (26-28 maig); la Trobada de Balls de Diables Tradicionals a Reus (3 de juny); o la participació en el 40è aniversari dels Diables del Clot (18 de novembre).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article