Notícia

Tradicionàrius: 31 edicions, 30 anys de programació ininterrompuda

Música tradicional


Després de tres cançons de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries a l'escenari de l'auditori del C.A.T (Centre Artesà Tradicionàrius), Arturo Gaya, cantant del grup, ha agraït l'existència del Tradicionàrius, un festival lligat a la trajectòria d'un grup que enguany celebra els seus 25 anys sobre els escenaris, i que precisament serà l'encarregat del concert inaugural del festival, divendres 12 de gener al C.A.T. Gaya, amb tanta sornegueria com familiaritat ha anomenat el festival com a Tradinosàurius. I sí, el festival de música folk ha esdevingut una pedra angular dins del panorama folk, ara bé, esperem que no s'extingeixi, cosa que valorant l'entusiasme de gestors del festival, músics participants –els quals han estat presents, com és habitual any rere any a la roda de premsa de presentació de la nova edició– i una programació cuidada que millora cada any esdevé difícil que passi. En tot cas, el Tradinosàurius seria un dinosaure de nova generació, amb bateries inesgotables i a prova de meteorits.

El Tradicionàrius divendres 12 de gener comença la seva 31a edició, -"ara sí que podem afirmar que complim trenta anys ininterromputs", ha afirmat Jordi Fàbregas, director artístic del festival- i retorna al seu format habitual de tres mesos de programació, després de la darrera edició que va doblar el programa i va resultar de ser sis mesos. L'edició d'enguany presenta el groc com a element principal de la comunicació, color que mostra la solidaritat vers els consellers que es troben Brussel·les i els que són empresonats a la presó d'Estremera, juntament amb Jordi Sànchez, president de l'ANC i Jordi Cuixart, d'Òmnium Cultural. "Ens hauria agradat que el conseller de Cultura, Lluís Puig, un dels nostres, fos aquí, tal com ha estat en quasi totes les rodes de premsa del Tradicionàrius", ha exposat Jordi Fàbregas. El reconeixement pel conseller de Cultura, Puig, ha estat present en els diversos parlaments, i precisament per la seva sensibilitat vers la música popular tant des de la gestió, i la pràctica activa (Puig va ser membre del grup de folk dels Ministrils del Raval), se li ha encarregat la redacció del pòrtic o invitació del festival.

Un programa que homenatjarà a Maria Dolors Lafitte i Peret Blanc de Beget

Fàbregas ha destacat algunes de les cites per les quals el Tradicionàrius no només és un gran festival de música folk amb una programació variada i de qualitat pels amants d'aquesta música, sinó un punt de trobada que reforça el col·lectiu. És així com enguany es reconeixerà la figura de Maria Dolors Lafitte, cantant i una de les fundadores del festival, amb un homenatge que es durà a terme just quan es compleixen deu anys de la seva mort (diumenge 18 de febrer a l'Església de Santa Maria de Porqueres). També per fer present el violinista Peret Blanc de Beget (1917 – 1993), una de les figures sense les quals tampoc podríem explicar la música d'arrel catalana, el vestíbul del C.A.T. acollirà l'exposició, durant tot el festival, sobre el violinista d'oïda, que també va exercir de traginer i barber ocasional. Peret Blanc de Beget ha estat l'últim músic català sense solfa, és a dir, sense estudis i que va aprendre a tocar reproduint cançons populars que ara s'haurien perdut.

A més, fruit de la col·laboració amb el festival Barnasants, el Tradicionàrius programarà l'actuació de Kepa Junkera, en aquest cas a l'Auditori de Barcelona (dijous 8 de febrer, 21h). El músic basc presentarà Fok, el seu últim i ambiciós disc, que suposa la relectura de les cançons tradicionals dels països catalans, des del Principat, a l'Alguer, País Valencià o Illes Balears, i que en el directe comptarà amb les col·laboracions d'alguns artistes que han participat en el monumental CD que recull més de cinquanta cançons: Marina Rossell, Gemma Humet o Josep Maria Ribelles, entre d'altres.

L'edició d'enguany comptarà al llarg de cada dimecres de febrer i març amb el projecte Les Vespres dels dimecres, una iniciativa que amb un format similar a una jazz-cava, el músic contrabaixista Marcel Casellas s'acompanya de músics amb els quals ofereix sessions d'improvisació que tenen lloc en el Bar del C.A.T. Sempre inquiet i innovador, Casellas enguany s'ha envoltat d'intèrprets femenines, quasi en la seva totalitat.

A més, el Tradicionàrius continua el seu idil·li amb els millors cicles de folk i música tradicional arreu del territori i col·labora amb sessions al Garrotxinàrius, la Violinada d'Argelaguer, el Folkestoltes i el Rubrifolkum. Podeu consultar totes les novetats al programa del Tradicionàrius, fent clic aquí.

Al seu torn, Quim Soler, gerent del festival, en la roda de premsa ha exposat les xifres d'un festival la despesa del qual és de 136.000 € i per al qual es fa l'esforç que la partida més important sigui per als músics (52.000 €). Sobre la polèmica de l'IVA de les subvencions, Soler ha volgut també recordar la trista situació de la pujada de l'IVA cultural del 8% al 21%: "Quin sector pot suportar un augment del 13% de la seva despesa sense ensorrar-se? Des de la cultura hem hagut de compensar-ho amb molt d'esforç".

La roda de premsa ha acollit les intervencions de Carles Sala, com a representant de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), la consellera del districte de Gràcia, Marta Duñac i Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, que ha destacat l'impuls que dóna el Tradicionàrius a la música d'arrel de tot Catalunya.

El concert d'aniversari de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries -25 anys al 4L, en honor a la seva primera furgoneta – obre un Tradicionàrius –o, com diria Arturo Gaya, Tradinosàurius– farcit de música. La nit inaugural, divendres 12 de gener, comptarà a les 20h, amb la presentació de l'exposició Peret Blanc de Beget; a continuació, a les 22h, hi haurà el seguici inaugural de la plaça de la Vila al C.A.T. amb el grup de percussió Kabum i el Col·leciu Guirigrall, i a les 22:30h serà el torn del concert dels Quicos. Podeu comprar entrada, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article