Notícia

Arrenca l’Any Europeu del Patrimoni Cultural

Patrimoni Immaterial

Els monuments, els paisatges naturals, les tradicions orals, les pel·lícules o els museus, entre altres, formen part del llegat cultural de qualsevol poble, un patrimoni material i immaterial que permet fer un relat precís de la seva evolució social, cultural i natural, i que aquest 2018 la Unió Europea vol remarcar amb la celebració de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. En el cas de Catalunya, hi ha més de 6.000 equipaments museístics, castells medievals, jaciments ibers, esglésies romàniques i un llarguíssim inventari de manifestacions de cultura popular que no sempre obtenen el reconeixement que mereixen.

"El patrimoni cultural no és només l'herència del passat, també és un recurs per al futur." Aquestes paraules del comissari d'Educació, Cultura, Joventut i Esport, Tibor Navracsics, resumeixen l'essència del Patrimoni Cultural. És a dir, tots els recursos culturals tangibles o intangibles considerats rellevants per transmetre a les generacions futures constitueixen el Patrimoni Cultural. La llista de Patrimoni Cultural Mundial de la UNESCO té llistats a hores d'ara 89 elements i 31 rutes culturals, entre els quals, la Patum de Berga, l'olivera Farda de l'Arion d'Ulldecona, el Parc Güell o les esglésies romàniques de la Vall de Boí, els castells o les festes del foc del Solstici d'Estiu.

Amb l'Any Europeu del Patrimoni, la UE pretén sensibilitzar sobre la importància social i econòmica del patrimoni cultural i arribar principalment a infants, joves i a aquelles persones que normalment no estan en contacte amb la cultura. Se celebraran uns 70.000 actes a tota Europa, organitzats pels estats membres, les regions, els municipis o a través de projectes transnacionals finançats per la UE amb 8 milions d'euros. Invertir més recursos en la protecció i conservació del patrimoni cultural d'Europa i promocionar la riquesa cultural és un dels reptes que vol aconseguir la UE a través de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. Això també ajudarà a generar més llocs de feina en el sector del patrimoni cultural on actualment treballen de manera directa 300.000 persones a la Unió. De fet, segons l'Eurobaròmetre, el patrimoni cultural influeix al 68% dels ciutadans europeus a l'hora de decidir on anar de vacances i 8 de cada 10 europeus creuen que el patrimoni cultural no és només important per la seva regió o país sinó per a tota la UE en el seu conjunt.

I com es concreta la celebració d'aquest any europeu a casa nostra? Hi ha organitzades activitats arreu del territori, tant des d'entitats públiques com privades i associacions culturals. A tall l'exemple, l'Ajuntament d'Amposta dedica la portada de les agendes de l'any al patrimoni cultural, destacant cada mes un element patrimonial d'Amposta, tant material com immaterial. La primera de les portades està dedicada a l'arc gòtic de la façana fluvial, i en dedicarà altres a les coeteres, la jota, el cultiu de l'arròs, el bou de corda o la música. En l'àmbit educatiu, l'escola Macià-Companys d'Agramunt ha posat un projecte transversal a les aules que permetrà treballar el patrimoni cultural de la ciutat i implicar pares i alumnes en propostes per millorar-ne la conservació.

També és interessant consultar el portal virtual Europeana, que se suma a la celebració europea i que dóna accés a milions d'obres culturals i artístiques, des de llibres a pel·lícules, passant per pintures i documents d'arxiu, que han estat digitalitzats per museus, biblioteques, universitats i altres institucions. En el cas de Catalunya, hi participen des de la Filmoteca de Catalunya fins al Museu del Disseny, passant per l'ICUB, TV3 o la totalitat de les seves universitats públiques. Impulsat per la Comissió Europea i posat en marxa l'any 2010, ofereix uns vint-i-cinc milions de documents i imatges al conjunt de la ciutadania, des d'un portal multilingüe que, treballa per promoure la col·laboració entre el conjunt de les institucions culturals i artístiques europees per facilitar un accés integrat al conjunt dels seus continguts des de la xarxa.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article