Notícia

Els Tres Tombs Infernals: el Sant Antoni menys conegut

Tres tombs


Explica la llegenda que  Sant Antoni Abat estava resant en una cova, rendint culte a Déu, quan el diable va començar a turmentar-lo amb temptacions pecaminoses. Una nit, incapaç de sotmetre la seva voluntat, Satanàs va enviar un grup de diables a la cova per agredir-lo; i encara no prou satisfet, l’endemà els va obligar a retornar, aquesta vegada convertits en mosteles, per reobrir les seves ferides. Veient aquest suplici, Déu va llençar un raig de llum dins de la cova, i els diables, atemorits per sempre més, no gosaren tornar a importunar el sant.

Des del 1992, els Tres Tombs Infernals de Sant Andreu escenifiquen aquesta llegenda, que enguany tindrà lloc el 13 de gener (20:30h) a l’edifici Can Fabra. La colla de diables La Satànica és la responsable de l’espectacle, reconegut amb el Premi BEST 2015 a la iniciativa més original i innovadora. Durant la primera part, els diables intenten que Sant Antoni sucumbeixi a tres dels grans plaers de la humanitat: el poder, el mam, i el sexe. En comprovar el seu fracàs, rodegen tres vegades l’edifici Can Fabra, una més ràpida que l’altra, a ritme de correfoc. L’espectacle culmina amb l’aparició de Sant Miquel, que retornarà el diable a l’infern, alliberant definitivament Sant Antoni de les seves incitacions.

Els Tres Tombs Infernals són el contrapunt transgressor a la tradicional desfilada de Sant Andreu del Palomar. La 92a edició de la festa, que reunirà tots els participants dijous 14 de gener (11:00h) al Parc de la Maquinista (carrer Ferran Juanoy), tornarà a ser la primera cita barcelonina de la temporada dels Tres Tombs. Com és habitual, no hi mancaran carruatges decimonònics (berlines, tartanes, carros de traginer), cavalls i genets, i la colla de llancers de la Guàrdia Urbana. Tots plegats avançaran pels carrers del nucli antic de Sant Andreu al ritme d’una banda de música fins a arribar a la Plaça Orfila (12:15), on els animals seran beneïts.
 
Centre d’Interpretació dels Tres Tombs Can Fontanet

Molt a prop d’allí es troba el Centre d’Interpretació dels Tres Tombs de Sant Andreu – Can Fontanet. Els seus visitants poden contemplar una exposició permanent de carruatges, un antic forn de ferrer que permet visualitzar com es forjaven les eines per a ferrar els cavalls i una selecció de vitrines que mostren els teixits i brodats que els adornaven durant els llargs viatges que emprenien arreu del país. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article