Notícia

El sardanisme debatrà i actuarà al Som Cultura Popular

Sardanes


La cultura popular explorarà les seves diferents manifestacions entre dijous 25 de gener i diumenge 28 de gener al llarg de la segona edició del Som Cultura Popular que acollirà l'espai de la fàbrica Fabra i Coats, del barri de Sant Andreu, a Barcelona.

Una gran varietat de manifestacions (sardanes, teatre amateur, tres tombs, geganters, falcons, entre d'altres) oferiran tan actuacions com organitzaran debats que tenen l'objectiu d'aprofundir en la seva relació amb l'educació. No debades enguany el Som Cultura Popular té el seu eix temàtic en l'educació, i és per això que una de les activitats serà la celebració del Fòrum de l'educació i la cultura popular.

Pel que fa a la Confederació Sardanista de Catalunya, el seu president Joaquim Rucabado ha format part del Comitè Impulsor del Som Cultura Popular, i Imma Pujol, responsable d'ensenyament a la junta de l'entitat, ha format part del Comitè Científic. La representació dels sardanistes al llarg dels quatre dies del Som Cultura Popular comptarà amb presentacions, participació dins del Fòrum de l'educació, així com ballades.

Així, divendres 26 de gener, a les 11:30h, dins del Fòrum de l'educació i la cultura popular (que tindrà lloc també a l'Auditori-Biblioteca de Can Fabra) es presentarà la ponència Cultura popular i educació, que ha preparat Imma Pujol, responsable d'Ensenyament a la Junta de la Confederació Sardanista de Catalunya. El document de treball parla de la importància d'integrar la cultura popular als currículums escolars, i s'emmarca en l'Eix 2 de treball de l'edició d'enguany, titulat 'Cultura popular i societat plural'.

Per oferir diversió als participants i mostrar la realitat de la tradició catalana també hi ha programada una ballada de sardanes. Serà dissabte, 27 de gener, a les 12h, a la Plaça de can Fabra, amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

A més, es presentarà el projecte Revesses.cat –Revesses (enigmes musicals) a les escoles, diumenge 28 de gener a les 10h a l'Auditori-Biblioteca de Can Fabra–, dins del marc d'una taula rodona que comptarà amb altres exemples, com la dansa a l'escola, de l'Esbart Català de Dansaires, o els tallers de La Casa dels Entremesos.

El Som Cultura Popular l'organitza l'Ajuntament de Barcelona, i la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals i enguany compta amb la col·laboració de l'Ens de l'Associacionisme Cultural (l'Ens), la Federació d'Ateneus de Catalunya i Adifolk. És una mostra d'entitats i associacions de cultura popular des de diverses facetes, com el món acadèmic i educatiu, amb investigadors del patrimoni immaterial i amb la participació d'entitats del món del lleure. Contempla la participació d'entitats tant de la ciutat de Barcelona com de tot el territori català.

La seva 1a edició, celebrada el gener del 2016, va mostrar i demostrar la importància i la força del món de la cultura popular i tradicional, amb la participació d'unes 13.000 persones al llarg de més de 300 activitats.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article