Notícia

La segona vida de les xeremies, la música de la festa

Música tradicional

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català


Semblaven condemnades a la desaparició per l'oblit, tot i que havien estat el símbol de totes les festes populars vinculades al món de la pagesia, els pastors i el món rural. Les xeremies, un instrument musical de vent, conegut a Catalunya com a sac de gemecs, té les seves arrels a Mallorca, i es va estendre a Formentera i Eivissa, animant tots els balls des de fa segles, probablement, des de la conquesta catalana de Jaume I a Mallorca. Però com moltes altres tradicions, s'havia perdut. Però ara les xeremies tenen una segona vida, i a Mallorca s'ha passat de dues colles a més d'un centenar, fins al punt que les escoles de música dels pobles i el Conservatori Superior de Música han inclòs classes d'aquest instrument. Tots els aficionats a aquest instrument, molt senzill però molt personal –no n'hi ha cap d'igual- es troben a Sa Pobla en un aplec amb colles d'arreu, que organitza l'Associació Cultural Albopàs.

Per donar a conèixer tot aquest patrimoni musical dels Països Catalans, el centre cultural La Violeta del barri de Gràcia, a Barcelona, acull des de l'11 de gener i fins al 10 de febrer l'exposició Xeremiers, la música de la festa. L'horari de visita és de dilluns a divendres de 9 a 13h i de 16 a 23h, i els caps de setmana, de 10 a 23h.

I si en voleu saber més, el proper 26 de gener podeu assistir a la presentació de l'exposició, a càrrec de Toni Torrens i Gost, president de l'Associació Cultural Albopàs. La presentació anirà acompanyada de la conferència Les noves festes populars a Mallorca, a càrrec de membres de l'Associació Cultural Albopàs i de la Federació de Foguerons de Sa Pobla a Gràcia. Mallorca viu un auge de festes populars de nova creació, les anomenades "neofestes". Es tracta de celebracions creades recentment per grups de joves dels pobles, que incorporen elements de la tradició però emmarcades en els temps actuals. I per acabar, es projectarà el documental 25 anys de Foguerons: 1993-2017. Sa Pobla és una petita població de Mallorca, on cada any per Sant Antoni se celebra una ancestral i tradicional festa on els foguerons, els xeremiers, les ximbombes, els glossadors i cantadors, són els protagonistes.

Podeu escoltar els  Xeremiers Orats, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article