Notícia

Calendari dels Pagesos, viure avui amb la saviesa del passat

Publicacions

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català


Des de l'any 1861, ininterrompudament, el Calendari dels Pagesos arriba a mans dels catalans farcit d'informació agrícola, astronòmica i sobre la cultura i les tradicions catalanes, que ens permet viure els nostres dies amb respecte per la natura i l'entorn, però també d'acord amb la nostra història i les nostres tradicions. Aquest calendari, que arriba a l'edició número 157 i que es pot trobar a quioscs i llibreries del país, també inclou articles d'actualitat, un calendari de pràctiques agrícoles, sembres i plantacions, un calendari de fruites i verdures de temporada, dades astronòmiques (com els eclipsis de sol i de lluna), el santoral i les dates de les fires, mercats setmanals i festes majors de tots els municipis de Catalunya. I encara més, ofereix una compilació de poesies, consells, dites populars i reflexions, i el Judici de l'Any, escrit en quartetes per Marta Ibáñez, amb els fets més destacables del 2017 que deixem enrere.

I com en cada edició, un dels elements més esperats del calendari és la Roda Perpètua. Ideada pel frare Domènec Varni i publicada pel frare Miquel Agustí, prior del temple de Perpinyà, el 1617, la Roda Perpètua pronostica quins anys seran fèrtils, molt fèrtils, estèrils i molt estèrils. I com serà el 2018? Un avançament: fèrtil. L'editor del calendari, Joan Tomàs, destaca que "els darrers anys hem incorporat nous continguts, de temes d'actualitat; ara hi ha molts menys pagesos que quan es va crear el calendari, és evident, però no ha minvat l'interès per l'agricultura, la meteorologia i les tradicions, al contrari", i subratlla que "el qui té un hort a la terrassa de casa també li interessa el Calendari".

Dues llunes blaves

Al Calendari dels Pagesos del 2018 també es parla del "Temps solar i temps oficial. Zones horàries o fusos horaris". S'hi explica que "hi ha països tan extensos que cauen dintre de dos o més fusos horaris; en aquest cas, adopten les hores corresponents als diferents fusos. O no, com per exemple la Xina, un país d'una gran amplitud geogràfica que comparteix tot sencer un mateix fus horari per decisió política del govern, que obliga a tot el país a compartir l'hora de Pequín". I algunes dades per als més curiosos que trobareu al calendari: El 2018 es produiran dues vegades "llunes blaves", al gener i al març, ambdues vegades els dies 2 i 31 del mes. Es tracta d'un fenomen molt poc habitual, que passa entre tres i set vegades cada segle. La darrera vegada va ser l'any 1999.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article