Notícia

Les bèsties amb ploma envaeixen Vilafranca del Penedès

Bestiari i Imatgeria


Catalunya és terra de dracs, d'àligues, de lleons, de tarasques i cucaferes, de cavallets, mulasses i guites i de víbries, però la riquesa de morfologies que trobem a la imatgeria festiva demostra que el patrimoni del bestiari català és de valor incalculable. Ho fa valdre el president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Mateu Tres, a les portes de la XXI edició de la Mostra de Bestiari Festiu de Ploma de Vilafranca del Penedès, del 16 al 17 de desembre, que ja s'ha convertit en un dels actes més rellevants del Bestiari Festiu. “És una cita important per la seva singularitat, ja que aplega bestiari de ploma: aviram, rapinyaires, aus..., per la seva qualitat, perquè l'acompanyament musical i les ballades de lluïment són un dels seus forts, però també perquè se celebra en el marc de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès”, explica Tres.

La Mostra exhibirà set bèsties amb ploma: Àliga de Tàrrega i l’Eixideta de Tàrrega (Urgell); Farnaca i Farnaqueta de Cambrils (Baix Camp); Duc de les Roquetes, de Les Roquetes (Garraf); GAFARRÓ de Premià de Mar (Maresme); Mussolot del Campanar de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès); Àliga del barri Sant Julià i Àliga Tramuntana de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) i Gall Tomasot i Gallina Ballarica de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès).

Preguntem a Mateu Tres pel pes que té el bestiari de ploma en el conjunt de la imatgeria catalana, i remarca que si bé “hi ha desenes i desenes de tipologies d'elements festius, sorgits a partir de la dècada dels setanta, tradicionalment, Catalunya és terra de bèsties amb plomes. Els elements festius amb ploma per excel·lència són les àligues, que se solen vincular al poder senyorial, protocol·litzades, i presents en tota recepció d'autoritats d'un municipi. Però arreu del país també podem trobar representacions d'espècies vinculades a l'aviram (galls, gallines...), als rapinyaires (voltors...) i a les aus (mussols, cigonyes...)”, relata a Tornaveu.
 
Sobre la Festa del Gall, Mateu Tres explica que porta el segell de Sete Udina, anterior president de l’Agrupació, que va morir l’any 2016: “Ell hi va posar la seva ànima, en aquesta festa, tant pel fet que s'organitzés a la seva població, com per la seva voluntat que fos un acte festiu d'excel·lència, representatiu, de lluïment i de qualitat. D'alguna forma, ens n'hem fet hereus i per això vetllem per a preservar aquests valors”, conclou.
 
El programa inclou des d’una plantada del bestiari a la plaça de la Gastronomia, una activitat perquè els més menuts puguin dur el seu xumet a la Gallina Ballarica, una cercavila amb bestiari festiu de ploma i les ballades de lluïment.
 
Consulteu aquí el programa de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article