Notícia

'Aquí hi ha tela!' Quan la indumentària explica la història d’una societat

ReflexióExposicions


Una sola peça de roba, un teixit, un barret o unes sabates són molt més que una necessitat bàsica. És un llibre obert a la cultura d'una societat, la seva història, el seu progrés, també la seva geografia i climatologia. És, de fet, una fotografia molt ben enquadrada d'una època i també un retrat de la compartimentació social, econòmica i cultural d'una societat, que explica també els costums i comportaments d'una comunitat, dins d'ella mateixa i també respecte a altres comunitats.

"Des de l'antiguitat els humans han alterat la forma i l'aparença del seu cos amb pentinats, joies i tatuatges i, sobretot, mitjançant el vestit. Les diferents maneres de vestir-se tenen a veure amb els codis morals, socials i estètics de cada època. La moda imposa cànons de bellesa i les siluetes i els volums es modifiquen: La natura deixa pas a l'artifici. El vestit canvia les proporcions i modifica la relació de la persona respecte a l'espai i altres individus". Així es presenta l'exposició Aquí hi ha tela!, que ja ha passat pel Palau Bofarull de Reus, i que es podrà visitar fins al 28 de febrer al Centre de la Imatge Mas Iglesias d'aquesta mateixa ciutat. L'exhibició proposa al visitant un viatge per l'evolució de la moda del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre des de finals del segle XIX fins a la dècada de 1970, en què es relaciona la indumentària amb els canvis en els consums dels ciutadans. I ho fa a partir de diverses fotografies, que recullen moments importants, però també espontanis i retrats fets expressament, i que provenen de les col·leccions conservades al Centre de la Imatge Mas Iglesias. Es tracta d'un passeig fet precisament de tela i penja-robes per ensenyar a tots els públics com ha canviat la manera de mostrar-nos a través del vestit.

A més de fer aflorar records als més grans sobre com ha evolucionat la nostra roba i quines imatges passades evoquen aquestes peces, Aquí hi ha tela! pretén també ensenyar als més joves com ha estat l'evolució del vestit i de la representació social a través de la indumentària. Així, l'exposició ens descobreix com la moda es va democratitzar a partir dels anys quaranta amb les màquines de cosir i les peces prêt-à-porter. El vestit, com a símbol i llenguatge, ha servit històricament d'escut de la mirada dels altres i de mirall per reflectir ostentació i riquesa, un aspecte especialment rellevant en el cas de les dones, en què el seu vestit marcava clarament a quin estatus social pertanyia.

A partir del 28 de febrer, la mostra estarà a disposició dels ajuntaments de la demarcació de Tarragona que vulguin instal·lar-la de manera temporal al seu municipi. Aquí hi ha tela! Quan la indumentària explica la història d'una societat

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article