Notícia

El Nadal es viu a la Casa dels Entremesos 

Aplecs i festes


Nadal és sinònim de temps en família, una aturada agradable en la vida quotidiana, sovint frenètica. Però també és moment de cultura, d’oci i d’aproximació a les nostres tradicions. I en aquest context, l’oferta d’activitats culturals que ens permeten conèixer millor la nostra tradició i història s’eixampla arreu del territori. Ens acostem, però, a la capital de Catalunya per proposar-vos una visita a la Casa dels Entremesos, que ha reforçat la seva programació habitual amb tot d’actes tradicionals, i a les sessions fixes de titelles, conta contes i ludoteca s’hi sumen exposicions de pessebres, sortides de la Carassa, les visites de l’Home dels Nassos i de l’Esperit de Nadal i una recollida solidària de joguines. I un ganxo important per als amants de la història local, una exposició que rememora la personalitat –ara perduda per la massificació del turisme- de la Plaça Nova amb un recorregut també per la història de la Fira de Santa Llúcia. Podeu  visitar-la fins al 5 de febrer.
 
Per començar, cal preparar l’arribada dels Reis Mags d’Orient, i la Casa dels Entremesos proposa la campanya "Sigues bèstia! Porta força llibres i joguines” per recollir joguines noves i llibres infantils perquè la Víbria i a la Tarasca, patges reials, els facin arribar als nens i nenes que més els necessiten. Teniu temps de portar-los fins al 4 de gener.
 
No hi faltarà el pessebre popular de la Casa dels Entremesos, amb figures originals i humorístiques de gegants, bestiari i altres personatges i grups de cultura popular de La Casa dels Entremesos. Aquest any amb noves, divertides i sorprenents figures, dissenyat per l’Associació de Pessebristes de Ciutat Vella. També podeu gaudir de l’exposició dels diorames de pessebre construïts pels alumnes de l’Escola Taller de Pessebres de Barcelona.
 
Els caps de setmana del 9-10 i 16 i 17 de desembre, hi haurà cercaviles de la tradicional Carassa de Nadal de Barcelona per la Fira de Santa Llúcia i carrers del Barri Gòtic, acompanyada per grallers (12:00h). El 9 de desembre serà un dia per als més menuts, amb una sessió especial (12:00h) amb titelles tradicionals catalans. “En Cu-cut i el tió de Nadal”, a càrrec de Companyia de Titelles Sebastià Vergés.
 
El 14 de desembre (20:00h) és temps d’anàlisi. De la mà de Jordi Montlló i Bolart, doctor en antropologia social i president del col·lectiu el Bou i la Mula, podreu escoltar la conferència “Deconstrucció de la Fira de Santa Llúcia: D’un passat brillant a un futur incert”. I el 16 de desembre torna a ser infantil amb una sessió especial de Nadal de la ludoteca de La Casa dels Entremesos, amb jocs, cançons i passejada amb La Carassa de Nadal. El mateix dia, no us perdeu a l’avinguda de la Catedral una actuació de l'Esbart Català de Dansaires (seccions infantil i juvenil) amb danses d’hivern i del cicle nadalenc. Al vespre, arribarà l’Esperit del Nadal i del seu seguici a La Casa dels Entremesos, “Ball de l’Esperit del Nadal”, pregó de Nadal i espectacle de llums a la façana de La Casa dels Entremesos.
 
I com s’acaba l’any? Amb l’home dels nassos. Apareixerà e 31 de desembre (10:00h), i ho farà participant en una cercavila que arrencarà a la Casa dels Entremesos i estarà acompanyat per animals de l’Arca de Noè i els tabalers Percudium, que recorreran els barris de Santa Caterina i de la Ribera fins el Born. Finalment, quan ja hauran arribat els reis d’orient, traca final amb els Contamesos: “Els tres reis d’orient desorientats!”, una sessió especial amb un conte en què els nens i nenes en seran els protagonistes de manera directa. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article