Notícia

L'Ens representarà l'associacionisme cultural a Corea del Sud

Patrimoni Immaterial

 
Són ben conegudes les amenaces que la globalització planteja en la desaparició de moltes pràctiques culturals. El Comitè Intergovernamental per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO és la institució responsable de preservar i protegir les expressions comunitàries. Representants estatals dels cinc continents es reuneixen sota el seu paraigua anualment per deliberar les mesures més idònies per assolir aquest objectiu.
 
L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, entitat editora de Tornaveu, assistirà entre el 4 i 9 de desembre a la 12a Reunió del Comitè, que enguany se celebra a l’ Illa de Jeju (Corea del Sud). Entre altres matèries, els Estats i entitats membres deliberaran com implementar els cinc punts fixats per la Convenció de la UNESCO (2003), o quines expressions culturals passaran a formar part de la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
 
Des del reconeixement com a ONG acreditada per assessorar el Comitè Intergovernamental (2013), l’Ens ha treballat intensament per impulsar l’ICH NGO Fòrum. Rere aquest acrònim, s’aixopluguen totes les entitats internacionals que poden assistir a les sessions del comitè. Amb la voluntat de sumar esforços entre elles, la confederació cultural va organitzar l’any 2015 les jornades sobre Patrimoni Cultural Immaterial de Santa Susanna.
 
“Volem que els posicionaments de la ICH NGO Fòrum siguin cada vegada més escoltats”, explica Josep Viana. Per aconseguir la plena consolidació d'aquesta plataforma de debat,  durant els darrers mesos l’Ens ha redactat el reglament electoral que regirà la renovació de la Junta Directiva “Era una tasca necessària per enfortir l’estructura del Fòrum i així aconseguir que la societat civil internacional guanyi pes dins el comitè”, apunta el seu president.  
 
Les notícies en aquesta direcció són positives. Per primera vegada en l’historial dels Comitès Intergovernamentals, la ICH NGO Fòrum ha organitzat tres jornades de treball prèvies (de l’1 al 3 de desembre) en les quals es debatran les polítiques d’estudi, inventari i salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.
 
Preguntat sobre la importància que la confederació assisteixi a la 12a Reunió del Comitè Intergovernamental, Viana explica que “l’Ens assessora dos col·lectius de cultura popular –el catifaire i el sardanista—que desitgen que la seva expressió sigui reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial. Si volem que aquestes candidatures tinguin èxit, no ens podem limitar a oferir assessorament extern; hem de demostrar el compromís de l’associacionisme cultural català amb els valors de la Convenció”. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article