Notícia

La diplomàcia cultural, eina de projecció internacional

Associacionisme


Les elits polítiques i econòmiques no tenen el monopoli dels afers diplomàtics. També la societat civil pot jugar un paper destacat en el desenvolupament d’una nació. Sota aquesta premissa pivotarà l’Onze Esmorzar Internacional “La diplomàcia cultural: una eina de projecció internacional”, que tindrà lloc el 27 de novembre a la Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans (09:00h). Convidat per la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR), Ferran Mascarell invitarà a pensar sobre un model diplomàtic més inclusiu, horitzontal i meritocràtic que l’actual.

Tal com s’ha concebut tradicionalment, la diplomàcia és l’art d’aconseguir millorar els interessos estratègics d’un Estat exercint mesures de pressió envers altres actors. En la mesura que les relacions de poder són l’eix estructurador d’aquest paradigma, els ministeris i la burocràcia han tingut una importància gairebé absoluta, que moltes vegades ha ofegat la projecció internacional de les organitzacions cíviques.

Mascarell reflexionarà sobre l'obsolència d’aquest model estatista, i la rellevància d’adaptar els criteris de la nova diplomàcia pública o soft diplomacy. Els teòrics d’aquest nou sistema de relacions internacionals defensen la creixent influència dels organismes cívics internacionals (acadèmics, periodístics, mediambientals, etcètera) en la presa de  decisions dels Estats. En aquest terreny de joc, les entitats culturals, com a transmissores de valors i normes d'una societat, tindran un rol cada cop més important. 

Malgrat el context d’incertesa i distorsió polítiques que actualment viu el Principat, Mascarell  apuntarà què poden fer les entitats culturals catalanes per projectar Catalunya internacionalment. Tots els interessats poden inscriure’s a l’esmorzar enviant un correu a secretaria@focir.cat

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article