Notícia

El Memorial Francesc Candel premia la resistència cívica i cultural

Centres d'estudi

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català


El 23 de novembre de 2007, l'escriptor i periodista Francesc Candel moria als 82 anys. Autor d'Els altres catalans, la seva obra va girar en bona part al voltant de la immigració dels anys del franquisme, una experiència que va viure ell mateix quan va arribar amb només un any a Barcelona. Involucrat en moviments reivindicatius i antifranquistes, també es va comprometre amb la política i va ser elegit senador per les llistes del PSUC. Se'l considera un dels precursors del nou periodisme nord-americà. En aquest context, la Fundació Paco Candel celebra, per novè any consecutiu, l'acte de lliurament dels guardons del 9è Memorial Francesc Candel, que tindrà lloc el proper dilluns 27 de novembre a les 19h a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

El president de la Fundació, Pere Baltà, explica a Tornaveu que els tres guardonats d'aquesta edició "són molt potents", perquè exemplifiquen "el compromís cívic i cultural, la resistència i la lluita des de diversos sectors, amb un vincle molt especial amb en Paco Candel". El premi Àmbit social és per al PEN català, fundat l'any 1922 -només un any després del naixement del PEN Club de Londres- per defensar la llibertat d'expressió i els drets lingüístics, salvaguardant el patrimoni literari català i promovent el diàleg intercultural. La Fundació Candel ha valorat aquesta defensa de la llibertat d'expressió en els moments actuals que viu el país, i també el fet que "sempre ha defensat els escriptors perseguits, en Paco s'estimava molt el Pen Català", diu Pere Baltà.

El reconeixement en l'àmbit cultural és per a Agustí Alcoberro, que fa poc va ser nomenat vicepresident de l'ANC i ara es troba al capdavant de l'entitat perquè el seu president, Jordi Sànchez, es troba empresonat acusat d'un delicte de rebel·lió per haver promogut manifestacions pacífiques en defensa de les institucions catalanes. "Deixant de banda el seu paper a l'ANC, Alcoberro va contribuir molt a la divulgació de l'obra de Candel pel 50è aniversari d'Els altres catalans, però també és remarcable la seva trajectòria de resistència cívica i cultural".

Una situació excepcional

Finalment, el premi en l'àmbit de la comunicació és per al periodista José Martí Gómez, "pel seu compromís social i la seva proximitat a Candel, tota una trajectòria professional que volem reconèixer-li com a periodista social", afegeix el president de la Fundació.

Preguntat per si aquest memorial tindrà un to especial a causa de la situació que viu el país, amb deu presos polítics i cinc membres del Govern a l'exili, Pere Baltà ha explicat que "sense cap mena de dubte, la situació és excepcional". I creu que avui, Paco Candel "estaria defensant la gent que es troba a la presó i a l'exili, reivindicant que no es trenqués la cohesió social de Catalunya i a favor del dret a decidir. No sé si seria independentista o no, però el que és segur és que defensaria el dret a decidir i lluitaria perquè els presos polítics tornessin a casa", assegura Baltà a Tornaveu.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article