Notícia

La Sardana, camí de la UNESCO

Sardanes

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català


La Sardana ha iniciat un llarg camí per convertir-se en Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, que si tot va bé, podria concloure en un termini d'entre dos i quatre anys. Coincidint amb l'anunci de les Capitals de la Sardana del 2019 i el 2020, la Confederació Sardanista de Catalunya ha fet pública una nova iniciativa per contribuir al finançament de l'elaboració del dossier i la promoció necessària perquè aquesta dansa popular obtingui el reconeixement màxim de la UNESCO. Es tracta del disc La Sardana, camí de la UNESCO, que ofereix una selecció de sardanes i peces per a cobla interpretades durant les finals del concurs de La Sardana de l'Any. El CD conté 11 títols diferents: La sardana Cala Romana, de Tomàs Gil i Membrado; la polka Trio d'oiseaux, de Jules Pillevestre; el poema simfònic L'Aplec, d'Agustí Borgunyó; el poema simfonico-coblístic La processó, de Xavier Pagès o la sardana Somni, de Manel Saderra i Puigferrer. L'edició és de Picap, amb l'impuls de la Confederació Sardanista de Catalunya, i també inclou una àmplia explicació sobre els procediments que cal seguir per a l'obtenció d'aquest reconeixement de Patrimoni Immaterial i una munió de dades sobre la importància de la sardana per tal de realçar la magnitud del col·lectiu sardanista a Catalunya.

El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, explica a Tornaveu que el projecte d'editar aquest disc sorgeix "de la necessitat de finançar econòmicament la il·lusió d'obtenir el més alt reconeixement per al patrimoni sardanístic del país, perquè el camí que cal recórrer és llarg i costós en tots els sentits". És per això que la Confederació va pensar que podria aprofitar les gravacions que ja s'havien fet en les audicions dels premis de la Sardana de l'Any per obtenir recursos econòmics i alhora difondre aquest patrimoni entre la població: "Amb un cost relativament baix, podem aconseguir ingressos per a la candidatura a la UNESCO i alhora projectar la qualitat artística excel·lent de la nostra sardana", afegeix Rucabado.

Quins terminis té aquesta candidatura? El cert és que cal ser pacients, tal com assenyala el president de la Confederació Sardanista: "Treballem amb un marge d'entre 2 i 4 anys, conscients que tot plegat també dependrà de la situació política de Catalunya, i de si es fa finalment una candidatura internacional amb França i Andorra". Rucabado reconeix: "Ja tenim contactes amb aquests dos estats, que podrien ser una via per accelerar el procés, tenint en compte que a hores d'ara ens trobem sotmesos a l'Estat espanyol". En qualsevol cas, els seus impulsors segueixen treballant per tenir a punt com més aviat millor el dossier per presentar la candidatura sardanística. A més de diners, també els cal projecció. I en aquest sentit, en Joaquim Rucabado remarca l'acció de patrocini dels supermercats Bonpreu-Esclat, que ha proporcionat a la Confederació pancartes mòbils sobre la candidatura de la Sardana, que s'exhibeixen durant les jornades i activitats relacionades amb aquesta dansa arreu del país.

Podeu comprar el CD a través de la Confederació Sardanista de Catalunya al preu de 10 euros, enviant un correu electrònic a info@conf.sardanista.cat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article