Notícia

El Raval de l'Amades, a La Casa els Entremesos

Durant els anys 20, el barri del Raval vivia una transformació galopant. Una gran onada migratòria de treballadors del camp alterava completament la fesomia del barri. Els nouvinguts, que s’amuntegaven en pisos petits i sovint rellogats, havien de fer forçosament molta vida de carrer. En aquest context, un jove Joan Amades comença a interessar-se per les llegendes dels carrers que l’han vist créixer. Una curiositat que no l’abandonaria durant molts anys, i que acabaria cristal·litzant, l’any 1934, en la publicació del llibre Guia llegendària de Barcelona. El Raval.

Dijous 16 de novembre (20:00h), Antoni Serés i Gemma Fernández explicaran totes les particularitats d’aquesta obra La Casa dels Entremesos.  Es tracta d’un recull molt eclèctic, capaç d’agrupar llegendes mitològiques –com ara el martiri de Santa Eulàlia al Pla de la Boqueria o el tresor amagat del duc de Ferlandina—, però també històries d’una senzillesa commovedora. Tal com escrivia Fernández en el pròleg de la reedició del llibre (2008), “el Raval de l’Amades té un teixit social de barri real. És una gent que s’identifica amb la seva geografia i les coses quotidianes que li són pròpies i ens esbrossa les seves misèries, les seves grandeses, les vanitats i febleses d’una comunitat, com qualsevol altre, i ens fa recuperar parcialment un bocí molt important de la nostra història recent”.

La xerrada tanca el cicle Com es va escriure..., que durant el 2017 haurà repassat quatre obres de Joan Amades publicades en la col·lecció Biblioteca de Tradicions Populars (1933-37). Prèviament, La Casa dels Entremesos ha acollit la presentació d’El Carnestoltes a Barcelona fins al segle XVIIIè, Justícia Popular i El tres i el set, números meravellosos. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article