Tornaveu
La vida convertida en cant i música, Càntut 2017

El patrimoni musical de tradició oral del nostre país roman en la memòria de persones de diverses generacions. Sovint amagat, perdut o poc explorat, aquest patrimoni forma part de la nostra vida molt més enllà de les manifestacions culturals socialment consolidades, com els concerts o altres formes d’actuació organitzada. I per què no cantar o fer música en un restaurant, en una botiga, a la terrassa d’un bar o al carrer davant la porta de casa? Aquesta és, justament, la idea del Festival Càntut, una proposta integrada en la segona edició del Festival a Cassà de la Selva, que farà que el cap de setmana del 17 al 19 de novembre el cant i la música es facin sentir a tot arreu, en diverses formes i durant tot el dia. Sense restriccions ni cap mena d’indicació que coarti aquesta llibertat. El festival neix del web www.cantut.cat, dedicat a rastrejar la petja del cant de tradició oral de les comarques gironines. Un esdeveniment que valora i relaciona aquest repertori amb altres territoris dels Països Catalans a través de concerts, tallers o exposicions. “I tot això, sense oblidar les ganes de trobar espais i moments per cantar en comunitat les cançons que resten a la memòria de persones de diverses generacions”, explica l’organització.

Els impulsors del projecte Càntut fan una aposta ferma per mantenir viu el patrimoni musical de tradició oral del nostre país. El juliol del 2012, el mestre banyolí Albert Massip inicia el projecte Cançons i músiques dels avis per tal de recollir i difondre la música popular i tradicional que recordava la gent més gran de les comarques gironines. L’any 2014, amb l’empresa Alter Sinergies uneixen esforços i il·lusions per millorar la consulta al web i per donar vida a les cançons amb la materialització d’un festival. I és d’aquesta manera que es consolida la idea de creació d’una plataforma que reivindiqués unes cançons i uns repertoris musicals lligats a la cultura catalana i, en especial, a les comarques gironines. Al mateix temps és també una manera d’entendre la música: més propera, de la gent, allunyada de grans escenaris i que vol confondre els rols i les barreres entre artistes i oients.

El festival Càntut comptarà amb tallers, xerrades, exposicions, concerts i altres activitats, amb l’objectiu de donar vida a les cançons del web Càntut així com totes aquelles que no hi apareguin i que es considerin apreses a partir de l’oralitat, però també recuperar vells espais i crear-ne de nous perquè hi sigui possible cantar en grup. L’edició d’enguany tindrà 20 propostes de tota mena i per a participants de totes les edats, la majoria de les quals, gratuïtes.

Entre les propostes més destacades, us fem dues recomanacions. Càntut al bar amb Carles Belda (dissabte 18 a les 22.30h al Bar Centre Recreatiu de Cassà, gratuït). Músic de llarga i reconeguda trajectòria en el camp de la música popular a casa nostra, Carles Belda ha format part de grups i formacions tan diverses com Pomada, Belda i el Conjunt Badabadoc, Mesclat… i recentment ha esdevingut un dels principals ambaixadors del projecte Càntut, juntament amb Sanjosex. Armat amb la veu i l’acordió diatònic és capaç de fer viure una autèntica festa a aquell que l’escolta, a base de glosa, garrotins, improvisació i un sentit de l’humor fresc, ràpid i punyent. I farà duet amb La Portàtil.FM, una formació veterana i experimentada que farà lluir cada instrument com a il·lustres acompanyants de la veu, amb un repertori inacabable i eclèctic. I atenció, que el públic haurà de tenir un paper molt actiu. Tant, que la lletra de les cançons estarà a les seves mans…

Consulteu la programació del festival, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa