Notícia

Manifest de l'associacionisme a favor de l'autogovern i el referèndum

Associacionisme

Les 32 federacions de cultura popular catalanes que conformen el Consell de l’Associacionisme Cultural (CAC) representen més de 500.000 associats. Reunides el 23 de setembre al centre cultural Arts Santa Mònica, han consensuat un posicionament comú sobre els fets polítics esdevinguts a Catalunya durant les darreres setmanes.

El manifest del CAC comença defensant la importància estratègica de les associacions culturals com a eina per garantir la “pluralitat i la cohesió social”, així com catalitzar les “expectatives i aspiracions de la societat civil catalana”. Aquest anhel ciutadà per enriquir-se culturalment, prossegueix, és un element de singularitat d’un poble, el català, que “històricament ha cercat nous horitzons de llibertat i d’autogovern”.

En l’àmbit més factual, el redactat lamenta la violació que l’Estat espanyol comet dels drets civils dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. S’estan vulnerant drets democràtics bàsics, defensa, com ara la llibertat de consciència, la llibertat de premsa, la llibertat d’expressió i opinió, la llibertat de reunió, el dret a la igualtat de tracte davant la llei i el degut procés, i el dret a decidir.

Respecte d’aquest darrer dret, el Consell de l’Associacionisme Cultural mostra el seu rebuig a les actuacions del Govern de l’Estat espanyol encaminades a impedir la lliure participació dels catalans en el referèndum de l’1 d’octubre. Així mateix, també s’oposa a les agressions contra “les institucions i l’autogovern i el poble de Catalunya”
 
Celebrar festivament el referèndum de l’1 d’octubre
Més enllà del posicionament públic, les federacions han acordat manifestar activament el suport amb el referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Per visualitzar-ho, les associacions organitzaran activitats properes al col·legi electoral –o en el seu defecte, a la plaça més cèntrica dels barris o municipals—durant la mateixa jornada electoral. Una gran demostració de cultura popular per reivindicar el caràcter alegre, festiu i cívic de la convocatòria. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article