Notícia

Un llibre reconstrueix la història amagada del Centre Democràtic i Progressista

Publicacions

Després de tres anys d'investigació, l'escriptora Amàlia Bosch presenta el llibre El Centre democràtic i Progressista de Caldes de Montbui. Ateneu de llibertat, cultura i país, que revela la història del centre des dels seus orígens fins a l'actualitat. El llibre, editat per Rúbrica Editorial, aconsegueix rastrejar els inicis del centre, situat en l'efervescència republicana de l'anomenat sexenni democràtic (1868 – 1874), i en traça la seva evolució al llarg de moments tan cabdals com la Guerra Civil o el retorn a la democràcia. Amàlia Bosch presentarà el llibre dimecres 13 de setembre a les 19h a l'Ateneu Barcelonès, acompanyada pel president de la mateixa entitat barcelonina, Jordi Casassas, i de Joan-Francesc Pont, president de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia.
 
Bosch, nascuda a Gallifa, localitat veïna a Caldes de Montbui, ja havia estudiat prèviament el fet ateneístic a través del llibre Els ateneus de Catalunya. 1854-1990. En la reconstrucció de la història del Centre Democràtic i Progressista s’ha hagut d’enfrontar a diversos obstacles com ara que amb la instauració novament de la monarquia a finals del 1874 gran part de la documentació del centre, de clara orientació republicana es va invisibilitzar. Les solucions audaces de l’autora han permès rastrejar des dels primers anys del centre, aparegut primer com a Club Democrático Federal (1868-1874), la seva constitució l’any 1886 amb la denominació que actualment coneixem, després de més d’una dècada d’ostracisme, així com la funció política del Centre en els anys immediatament anteriors a la Guerra Civil, i com, finalment, va ser expropiat pels militars franquistes, fins a ser retornat l’any 1976. “M’he enamorat del Centre, ha estat una investigació apassionant, i que, alhora m’ha permès conèixer molt més de Caldes de Montbui”, explica Bosch.
 
L’autora ha dut a terme una tasca d’arqueologia documental, que ha superat esculls com l’espoli de la documentació del centre pel règim franquista de 1939. Bosch ha rebuscat en 25 arxius municipals, del país i de l’Estat, i s’ha entrevistat amb nombroses persones del poble, per aplegar referències i testimonis que aportessin detalls per recompondre el passat del Centre i, de manera general, la vida de Caldes de Montbui. “El context del poble és indissoluble de la vida del Centre, de manera que el lector trobarà pinzellades d’interès sobre Caldes de Montbui”, afirma l’autora.
 
Així, el llibre s’estructura en dues parts. En la primera, es posa en context el naixement de l’ateneu explicant com era Caldes en l’etapa que va de 1860 a 1940, tot aportant valuosa informació sobre l’ordenació urbanística, les diferències socials, els governs municipals… amb un accent especial en la transformació del carrer dels Corredossos (antic corredor de la muralla), on es va construir l’edifici i on encara s’alça avui. Pel que fa a la segona part, repassa la història de l’ateneu en les seves diverses etapes, fins a l’actualitat, que ha esdevingut un centre cultural amb iniciatives d’un valor cultural elevat, com és el cas del Festival de Teatre Amateur, Taca’m.
 
El Centre Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui. Ateneu de llibertat, cultura i país (Ed. Rúbrica) es pot encarregar a qualsevol llibreria, i es pot comprar per Internet a través del web de l’entitat, www.centredemocratic.cat. El preu és de 20 euros.
 
El Departament de Cultura de la Generalitat, l’Ajuntament de Caldes, la Fundació Ferrer i Guàrdia i l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, confederació editora de Tornaveu, han col·laborat en la publicació del volum.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article