Notícia

El Panoràmic 2016 apropa la realitat associativa gironina

Associacionisme


Dijous 14 de setembre a les 18h es presentarà a Girona l’informe Panoràmic 2016, que enguany mostra per primera vegada les dades sobre associacions i entitats del tercer sector al llarg de tota Catalunya. La presentació, a la sala Auditori de la Generalitat Josep Irla, estarà dedicada a les comarques gironines, de manera que amb la presentació del Panoràmic, s’exposaran les dades que la Fundació Ferrer Guàrdia, copartícep del projecte, ha recollit per a l’estudi, que és una fotografia de l’estat de les entitats catalanes el 2016.
 
Així doncs, la presentació comptarà amb Sílvia Luque, directora de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Fidel González, investigador de la fundació i Montserrat Morera, presidenta del Consell d’Associacions de Barcelona, entitat que ha impulsat el projecte del Panoràmic. Després de la presentació de l’informe i de les dades territorials es durà a terme la taula de reflexió Vertebració del teixit associatiu i la taula rodona Reptes del teixit associatiu. La sessió comptarà amb la benvinguda de Marta Casacuberta, directora de Serveis Territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a Girona, i la cloenda a càrrec de Bernat Valls, director general d’Acció Cívica i Comunitària, també del departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
 
Un nou Panoràmic que permet una fotografia de tot Catalunya
 
Promogut pel Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), el Panoràmic 2016 ha comptat amb l’impuls de la Fundació Ferrer i Guàrdia, l’Observatori del Tercer Sector, la Fundació Pere Tarrés i l’Obra Social “la Caixa”. Les dues edicions anteriors, Panoràmic 2014 i Panoràmic 2015, han permès obtenir una idea de la realitat associativa barcelonina, mentre que en aquesta tercera edició el recull de dades realitzat a tot Catalunya, permet tenir la fotografia de tot el territori. Vinculada al projecte des dels seus inicis, la Fundació Ferrer i Guàrdia per a aquesta tercera edició de l’informe s’ha encarregat de recollir i analitzar les dades de les comarques gironines.
 
“El projecte és d’utilitat per al moviment associatiu, ja que el coneixement de la realitat fa possible millorar-la, el sector s’enforteix a si mateix, i alhora li permet explicar-se a la societat i a l’administració”, explica Sílvia Luque, directora de la Fundació Ferrer i Guàrdia. Algunes de les dades, recordem que el fet que sigui anual fa que l’actual Panoràmic reculli les dades de l’any 2016, ajuden a desmitificar algunes idees, com ara la dependència de les entitats a l’administració pública, que si bé es creuria elevada, les dades indiquen el contrari: només prové de fons públics 31% del pressupost de les entitats petites (menys de 15.000 euros), i pel que fa a les entitats amb un pressupost major, el percentatge públic puja a 57%.
 
“El Panoràmic és un projecte que surt del teixit associatiu i dóna resposta al teixit associatiu”, assegura Luque, que es mostra optimista respecte al futur del projecte, que continuarà amb seu abasta nivell de país. La propera edició del Panoràmic, a més, es pretén que s’ampliï la voluntat de servei cap a les federacions. Les entitats del tercer sector sovint s’organitzen en associacions de segon nivell, és a dir, federacions que els permeten una major representació; aquest fet comporta que les federacions tinguin entre els seus socis un nombre elevat d’entitats. “Per al proper Panoràmic volem continuar treballant per la incorporació de federacions al projecte, ja que si ens contacten, podrem oferir itineraris personalitzats que ajudin a les federacions a tenir un major coneixement de les entitats que formen part de les seves estructures”, exposa Luque.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article