Notícia

Les revistes infantils catalanes, a La Casa dels Entremesos

PublicacionsExposicions

Entre el 7 de setembre i el 15 d’octubre, els amants de les publicacions infantils podran apropar-se a La Casa dels Entremesos (Carrer de les Beates 2, Barcelona) per visitar l’exposició Patufets i tebeos. Les revistes infantils i juvenils a Catalunya. Originada en el treball sobre les historietes que han desenvolupat els alumnes de l’Escola Sant Nicolau de Sabadell, la mostra ha estat comissariada per l’expert en publicacions gràfiques Jordi Clapés. Juntament amb Oriol Domingo, president de l’Agrupació de pares del centre, Clapés participarà en la seva inauguració, que tindrà lloc el dijous 7 d’agost (20:00h).

Organitzada per l’Esbart Català de Dansaires, Patufets i tebeos ofereix una àmplia mirada cronològica sobre l’evolució del dibuix humorístic català. Des dels seus antecedents, que han de trobar-se en la representació de la imatgeria popular, fins al Cavall fort. Els visitants es convenceran, lluny del que tendeix a creure l’imaginari col·lectiu, que les publicacions infantils no poden associar-se a la vaqüitat argumental.

Precisament perquè aquestes revistes eren percebudes com a anodines, pogueren passar el filtre repressiu imposat pels règims autoritaris de l’estat espanyol.  La importància que la revista El Patufet va tenir en la normalització de la llengua catalana a principis del segle XX, la descripció satírica de la societat de postguerra que es practicava en algunes tires de TBO o El Pulgarcito, o bé el caràcter marcadament didàctic que els promotors de Cavall Fort (1961) volgueren introduir a la revista, seguint les tendències pedagògiques europees llavors imperants, en són alguns exemples.

Podeu visitar l’exposició de dimarts a dissabte (10:00-13:00h I 16:00h-19:00h) i també els diumenges al matí (11:00-14:00h)

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article