Tornaveu
Rècord d’assistència a l’ Aquelarre 2017

Inicialment concebuda com una festa de barri alternativa, l’Aquelarre de Cervera s’ha consolidat com una de les cites més concorregudes del calendari festiu català. Entre el 25 i 27 d’agost, més de 30.000 persones s’han apropat a la capital de la Segarra per gaudir d’un cap de setmana ple de foc, teatre, música, esoterisme i molta cultura popular. Totes elles han volgut celebrar el 40è aniversari d’una festa que mai abans havia tingut tanta afluència.

Més enllà de l’Encesa a la Universitat i l’Escorreguda del Mascle Cabró, sens dubte els actes més emblemàtics de la festa, l’Aquelarre s’ha complementat amb un reguitzell d’activitats que han enriquit la seva programació i seduït a nous públics. Entre aquests destaquen l’oferta musical, que enguany ha comptat amb grups com Oques Grasses, La Pegatina, L’Hora de Joglar i Pastorets Rock, o l’esotèrica Fira del Boc.

Malgrat que fa gala d’un toc marcadament teatral i irreverent, l’Aquelarre no oblida la preservació de les expressions més tradicions de folklore. Així ho acrediten la celebració de l’Aquelarret, que des de fa 20 anys promou l’amor per la cultura popular a les noves generacions, i la Trobada de Bestiari i Cercavila de Foc. En la segona edició, han estat convidats el Drac de la Geltrú, la Pàjara de Terrassa, el Griu d’Artesa de Lleida, l’Atzeries de la Vella de Gràcies i el Drac i la Tarasca de Cervera.

La mort i la purga de l’ànima, protagonistes de l’espectacle.

Protocol i convencionalismes no són conceptes necessàriament sinònims, tal com l’Aquelarre de Cervera s’esforça a demostrar cada any. Tot i que l’espectacle central de la festa consti d’una sèrie d’actuacions estrictament definides cronològicament, sempre existeix un ampli marge per a la innovació i la singularitat. Els assistents coneixen l’evolució formal dels esdeveniments –l’encesa del foc a la Universitat, la cercavila de les colles locals fins a Cal Racó, l’alternança que allí es produeix entre els tres actes de l’espectacle visual i els correfocs—, però no pas els detalls argumentals ni tècnics. Sobre quina temàtica pivotarà l’espectacle? Com apareixerà el Mascle Cabró davant dels cerverins? Quines novetats artístiques hi seran presentades? Són incògnites escrupolosament amagades fins al mateix moment de l’espectacle.

Albert Parra, membre de la companyia local Alea Teatre, s’ha responsabilitat per setena vegada de la direcció artística. “L’Aquelarre és una festa viva, perquè estira del talent dels cerverins en l’àmbit de la cultura popular. La seva complexitat és crear un espectacle nou cenyint-se al protocol de la festa”, explica. Tal com ja anticipava en la presentació de l’Aquelarre 2017, celebrada a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm el 12 de juliol, el muntatge ha escenificat la lluita d’unes ànimes, que en el seu trànsit cap a la immortalitat, es debaten “cap al paradís terrenal o les tenebres”.

Els correfocs de l’espectacle han estat protagonitzats pels mateixos Diables Carranquers de Cervera, el Ball de Diables de Ribes Colla Jove i el Ball de Diables de Tarragona. Segons fonts de l’organització, s’han llençat 380 quilos de pólvora, equivalents a 24.000 carretilles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa