Notícia

La Mulassa de Tarragona renovarà el vestuari per Santa Tecla

Bestiari i Imatgeria

Entre el 15 i 24 de setembre, Santa Tecla tornarà a ser protagonista de la festa major tarragonina. Amb l’objectiu de millorar la convivència a l’espai públic, l’Ajuntament de Tarragona ha descentralitzat bona part de les activitats programades, com ara els concerts, les ballades i la recuperació del Mercat Central com a alberg d’activitats familiars. Dins aquesta dinàmica reestructuradora, la Professó del Braç de Santa Tecla tornarà a deambular per l’itinerari anterior a l’any 2007: pla de la Seu, plaça del Fòrum, carrer nou del Patriarca i retorn  al pla de la Seu.

El programa de Santa Tecla contempla una gran varietat d’expressions culturals: des dels balls quatrecentistes genuïnament tarragonins (de la Cucafera, dels set Pecats Capitals, del Cossis) fins a la celebració d’activitats més conegudes arreu del país: bastoners, gegants, bastoners, bestiari, etcètera. Entre aquestes, destacarà la Diada Castellera de Santa Tecla (24 de setembre), que comptarà amb un gran cartell: Colla Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Vella Xiquets de Valls i Castellers de Vilafranca.

Coincidint amb el 30è aniversari de la nova Mulassa de Tarragona, dos alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona n’han renovat el seu vestuari. L’associació Mulassa de Tarragona ha aprofitat l’empenta generada pel canvi d’imatge per recuperar un ball parlat molt popular del segle XIX: el ball de Sebastiana del Castillo. Altres expressions que seran reconegudes, homenatjant així l’aniversari de la seva recuperació, són els Balls de Bastons (40 anys), el Ball d’en Serrallonga (30) i els esmentats balls de la Cucafera i dels Set Pecats Capitals (15).
 
Els orígens populars de la festa.
Santa Tecla és sinònim de festa popular. L’arribada de les relíquies a Tarragona (1321), comprades per Jaume II al rei Onsí d’Armènia, suposà una autèntica revolució del paradigma festiu. Tot i que els tarragonins ja professaven culte a Santa Tecla des de feia segles, no debades es va fundar la metròpolis eclesiàstica tarragonina en honor seu (1117), aquestes devocions es limitaven estrictament a l’àmbit estrictament.

La presència del braç reliquiari capgira completament aquest panorama. A partir d’aquest moment, els tarragonins gaudeixen d’un objecte totèmic que poden venerar en professó. El carrer s’apodera de la festa, els ciutadans n’esdevenen protagonistes directes, la seva veneració s’equipara al Corpus Christi, i en només dues generacions, tal com revelen les Ordinacions de Santa Tecla, les celebracions ja estan completament institucionalitzades. Qui conegui aquests precedents, copsarà el fort simbolisme del cartell de les Festes de Santa Tecla 2017, obra de l’empresa de comunicació Garamon. Formant el braç reliquiari de la santa, s’hi poden veure icones de les expressions populars que donaran color a la festa.
 
 
 
 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article