Notícia

Ballada de sardanes per la independència davant la Pedrera

Sardanes

La sardana tornarà a estar present a la manifestació de Barcelona de la Diada Nacional de Catalunya. Serà al tram 106, davant de la Pedrera, amb una ballada que oferirà la Cobla per la Independència just després de la manifestació.

Aquesta acció serà possible gràcies a la sectorial Sardanes per la Independència de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). L'elecció de l'espai davant de la Pedrera correspon al simbolisme de l'edifici: imatges de la construcció gaudiniana amb una ballada sardanista multitudinària pot ser molt potent. Aquesta elecció també és fruit de la impossibilitat de celebrar l'activitat al tram 0, ubicat al Passeig de Gràcia amb el carrer d'Aragó, ocupat per les autoritats i l'organització.

L'altre espai emblemàtic, la zona de la Plaça de Catalunya, també s'ha descartat com a escenari perquè probablement estarà massa col·lapsat. Les inscripcions per a participar en la manifestació de la Diada, es poden fer a través de la pàgina electrònica de l'ANC, fent clic aquí.

La part musical correspondrà a la Cobla per la Independència, una formació específica que es crea cada any per a la manifestació, o amb motiu d'altres esdeveniments vinculats al procés independentista català. Com sempre, la integraran voluntàriament músics de diverses cobles. Ara com ara ja hi ha una cobla completa, però s'hi poden afegir tots els músics que vulguin. Els intèrprets confirmats actualment són, com a flabiol, Joan Gómez; com a tibles, Carles Santiago, Jaume Moliner i Laia Giralt; com a tenores, Jordi Figaró i Maria Freixes; com a a trompetes, Eloi Vidal i Quim Font; com a trombó, Dani Gasulla; com a fiscorns, Òscar Colomé i Ivan Joanals i com a contrabaix, Josep Barri. Si algun músic en vol formar part ha de contactar amb la Confederació Sardanista de Catalunya.

El programa contempla la interpretació de 4 sardanes independentistes: Indepensanda, de Jordi Paulí; Segant cadenes, de Jordi Feliu; 300 anys i punt, de Xevi Capdevila i Català a l'atac, de Dani Gasulla. Després sonarà Somni, de Manel Saderra i Puigferrer i s'acabarà amb Els Segadors.

La manifestació d'enguany, titulada La Diada del Sí implicarà formar una creu al llarg del Passeig de Gràcia i el carrer d'Aragó. Hi haurà 48 trams, repartits cadascun d'ells per a les comarques catalanes i d'altres territoris dels Països Catalans. La creu grega gegant que es veurà vol ser un senyal de 'Més', "símbol de totes les oportunitats del nou estat en forma de república que ens espera a les paperetes del referèndum", segons que indica l'organització.

L'esdeveniment començarà, com els darrers anys, a les 17:14 h. Des de l'organització, però, es prega arribar amb antelació al tram per evitar problemes, de manera que es recomana ser-hi cap a les 16:00 h. A partir de les 17:00 h. es desplegaran 4 pancartes a cadascun dels extrems de la creu, que començaran a avançar cap al centre a les 17.14. A mesura que avancin les pancartes, els manifestants es vestiran la samarreta groc fluorescent que s'ha preparat per a aquesta Diada. El color s'ha triat per homenatjar els voluntaris, que porten una armilla groga.

Els darrers anys la sardana ha estat sempre present a un tram de les diverses accions multitudinàries de la manifestació de l'11 de setembre. Així, a Barcelona, l'any passat, també es va fer una ballada després de l'esdeveniment. I al seu dia a la via catalana hi va haver un tram només sardanista, en què fins i tot s'hi va radiar un programa informatiu i sardanista gràcies a la ràdio municipal de Caldes de Malavella.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article