Notícia

La Festa de la Fil·loxera, declarada Festa Popular d'Interès Cultural

Aplecs i festes

Pocs mesos després de ser inscrita en el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya, la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia ha estat reconeguda com a Festes Popular d'Interès Cultural. Un reconeixement que la Generalitat de Catalunya adjufica a totes aquelles celebracions fixades en dates concretes, que gaudeixen d’un ampli suport social i tenen elements d’interès cultural de caràcter festiu.

Cada 8 de setembre, els sadurninencs recorden una de les plagues que més mal ha causat en la seva població. El 1879, la fil·loxera afectà greument la ja creixent indústria cavista, causant uns grans estralls en l’economia local. Cent anys més tard (1981), els saturninencs crearen aquesta festa per recordar aquells fets, i sobretot celebrar que la població aconseguí vèncer l’insecte i ressorgir amb més força.

Actualment, la Festa de la Fil·loxera mobilitza pràcticament tota la població. Mig miler de persones –la meitat dels quals, infants— hi participen cada any escenificant la lluita que emprengué el municipi contra la plaga. Tots els protagonistes d’aquesta lluita hi són presents en forma d’imatgeria: la fil·loxera, els pagesos i els terratinents (coneguts populars com “els Set Savis de Grècia”)

La Festa comença amb una cercavila plena de foc, música i ball, que culmina la Plaça de l’Església del municipi penedesenc. Allí, simbolitzant la tranquil·litat de la població abans de la catàstrofe, els pagesos ballen en una dobla rotallna. A partir d’aquest moment, tanmateix, els fets es precipiten: apareix la fil·loxera, els ceps emmalalteixen, els pagesos s’esveren, els savis de Gràcia se citen, el poble segueix alarmant-se, els savis tornen a reflexionar i afortunadament troben una població: plantar cep americà, immune a l’insecte. Com no podria ser d’una altra manera, el triomf final se celebrà ruixant la població amb cava (concretament, ull a la dada, 150 ampolles!).

La Festa de la Fil·loxera, que enguany celebra el 25è aniversari de la Festa de la Fil·loxera Infantil i el 15è aniversari de la Festa dels Avis, està organitzada per l’Associació d’Amics de la Fil·loxera amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia i la Diputació de Barcelona. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article