Notícia

El Palau de la Virreina acull 'Guarnir el món de festa'

Exposicions

En ple debat sobre la influència del turisme a Barcelona i la seva projecció com a ciutat global, el Palau de la Virreina de Barcelona (La Rambla, 99) acull l’exposició Guarnir el món de festa. Espai humà, espai urbà, visitable fins al proper 11 de setembre.

Una retrospectiva a quatre celebracions –la Festa Major de Gràcia, les Falles de Sant Josep a València, les Festes de San Antonio de Lisboa i el Desfile de Silleteros de Medellín—que comparteixen una virtut bàsica: la capacitat per transformar la ciutat, concebuda moltes vegades merament com un lloc de trànsit, en un espai de convivència. Josep Fornés, antropòleg i comissari de l’exposició, apunta que aquesta es va concebre “per a comparar la Festa Major de Gràcia amb altres festes de magnitud comparable. Volia demostrar que algunes capitals encara mantenen la seva humanitat”.

Els visitants hi podran percebre l’essència popular que graciencs, valencians, lisboetes i paisas impregnen a les seves celebracions. Gràcies a l’exposició de més de 200 objectes i breus vídeos documentals, podran entendre com les viuen tots ells. Uns adornant els carrers amb fantàstiques recreacions escèniques; altres inundant-los de petites falles que, potser no sortiran a la televisió per ser les més espectaculars, però dotaran a la festa de l’espectacularitat que li és pròpia; també posant entarimats en carrers costeruts per gaudir de sardines i xorís a ritme de fado; o bé desfilant carregats de flors llargues corrues fins a la Fiesta Nacional de la Flor Medellín, tot oferint al públic assistent un gran espectacle visual.

Pels graciencs, destaca Fornés, l’exposició “té una part històrica molt emotiva”. Hi poden presenciar el documental inèdit L’última festa en llibertat, enregistrat per Francisco Rojo l’any 1935, així com documents d’un gran valor històric, com la primera referència coneguda sobre la mateixa Festa Major. A semblança de les festes que mostra, organitzades desinteressadament pels seus veïns, Guarnir la festa ha estat possible gràcies a l’esforç altruista de moltes persones i entitats. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article