Notícia

Intens estiu de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals

Diables i dimonis

Sis segles d’història els emparen i set mesos d’il·lusió desbordant els impulsen. Des de la seva constitució, el 22 de gener a Vilanova i la Geltrú, la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya treballa incansablement per difondre un model –els balls de diables teatralitzats—que es remunta a principis del segle XV.

La presentació oficial de la Coordinadora aglutinà representants de les onze colles membres a Tarragona (21 d’abril). Durant la jornada, marcada per l’alegria però també la reflexió, es va debatre com complir els objectius fixats per la nova federació. Teòrics del fet diabler, com ara Salvador Palomar, Ramon Vallverdú, Daniel Villarrúbies, Xavi Aranda, Xavier Ribera, Enric Garriga i Josep Bargalló, exposaren quin camí havia d’emprendre el col·lectiu a partir d’ara.

La teoria que no vol traslladar-se a la realitat, tanmateix, és estèril. Conscients que la lluita per la preservació i foment dels balls de diables tradicionals implica la identificació dels principals models –el del Baix Camp i el del Penedès –per part de la ciutadania, es convocà la 1a Trobada de Balls de Diables Tradicionals. Més de 400 diables es reuniren a Reus (4 de juny) per participar una exhibició conjunta. Una festa que la Coordinadora vol celebrar anualment a la Capital de la Cultura Catalana.

Els balls de diables tradicionals estan prenent un protagonisme creixent arreu de la geografia catalana. Així ho demostra l’àmplia acceptació que ha tingut la mateixa acceptació –actualment són vint les colles que han sol·licitat formar-ne part—com la intensa activitat programada aquest estiu, farcida amb desenes d’actuacions. Les properes a celebrar-se (veure imatge adjunta) tindran lloc a Llorenç del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Sant Quintí de Mediona, Igualada, Sitges, Cervera l’Arboç i Vilafranca del Penedès. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article