Notícia

Festival Enceses: festa, tradició i creativitat

Bestiari i Imatgeria

Segons dades recollides per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la imatgeria festiva catalana ha augmentat espectacularment durant la darrera dècada. Tot i que la quantitat de construccions registrades l’any 2010 ja era prou considerable (700), aquesta xifra actualment supera àmpliament el miler. Un augment espectacular que també ha coincidit amb la promoció de festivals que promouen una nova concepció de la imatgeria festiva: menys institucional, menys protocol·lària, més festiva, més propera.

El Festival Enceses d’Artesa de Lleida s’inspira en aquesta filosofia: estimular l’enginy i la imaginació de les colles participants tant com sigui possible. Per tal d’aconseguir-ho, l’associació local Griu organitza un concurs a tres rondes: una perquè els dracs executin el ball protocol·lari de la seva colla, un altre per dinamitzar la festa amb una gran encesa de foc, i una darrera en la qual hauran d’actuar acompanyats per la música d’una banda musical. Tradició, festa i improvisació per garantir que no hi mancaran la diversió i la incertesa.

El jurat del Festival Enceses contempla sis elements per decidir quina colla concursant mereix ser guanyadora: qualitat estètica, execució precisa i original del ball de protocol, colors, tipus de pirotècnia usada, durada de l’encesa i dinamització festiva. Sigui quin sigui el seu veredicte, amb l’objectiu de mantenir el respecte i germanor que ha de preservar tota expressió de cultura popular, totes elles participen en una encesa final conjunta de germanor.
 
Lo Grafus de Tortosa, guanyador del Festival Enceses 2017.
Durant la celebració del 9è Festival Enceses, es va rendir un merescut homenatge a Sete Udina. La imatge del president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, lamentablement traspassat el setembre de 2016, va ser projectada en l’església d’Artesa. L’associació local Griu, organitzadora del Festival, va voler reconèixer d’aquesta manera el seu impuls “per fer realitat el Festival Enceses, fent aportacions com la del castell de foc tradicional, defensant fermament la qualitat de les enceses i buscant la diversitat del bestiari quant a territorialitat i morfologia, entre altres”.

En l’àmbit competitiu, participaren cinc colles: el Drac Apocaleus (Vallirana), la Gralla (Granollers), el Drac de Sant Roc (Tarragona), el Drac Grafus (Tortosa) i el Drac Pepito (Sant Boi de Llobregat). Els dos principals guardons,  premi del Jurat i Votació Popular, foren concedits al Drac Grafus i el Drac Apocaleus respectivament.

Construït l’any 2005 per Dolors Sans, Grafus pesa 75 kg i té setze punts de llançament. Qautre caps en forma de serp –seguint el famós simbolisme que adjudica a aquest animal una aliança diabòlica—i dues ales des d’on també emergeixen foc. Seguint l’esquema de la imatgeria tradicional catalana, que considerava els dracs com l’animal omnipotent per excel·lència, Grafus es mou en comoditat en els quatre elements de la natura: aire (ales), terra (potes), aigua (escames) i foc.

El Festival Enceses 2017 es va cloure amb les actuacions dels grups Els cronistes i Ebri Knight, i la convocatòria del concurs fotogràfic a Instagram Experiència Griu. Des de la colla Griu d’Artesa de Lleida, confessen que ja estan preparant la de desena edició, que tindrà lloc el 7 de juliol.

Podeu veure les imatges del Festival Enceses en aquest enllaç

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article