Notícia

L'inventari de les Terres de l’Ebre: un tresor al sud de Catalunya.

Patrimoni Immaterial

Expresident de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català.


El celler cooperatiu de Gandesa va acollir ahir diumenge la presentació oficial de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE). L’inventari és un projecte ben planificat i ben resolt, liderat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i participat per la Diputació de Tarragona, el Ministerio de Eduación, Cultura y Deporte i per la Obra Social “la Caixa” . Aquestes institucions, juntament amb la Universitat Rovira i Virgili, el Museu de Tortosa i altres estudiosos de la demarcació de Tarragona, han fet una molt bona feina.
 
Amb la intenció d’identificar, difondre i promocionar els elements del patrimoni cultural immaterial que es manifesten a les Terres de l’Ebre, l’equip de professionals dirigits des de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals i  coordinats per la Pepa Subirats –molt bona coordinació feta per aquesta professional de la casa– , han farcit un projecte que dóna a conèixer i vol salvaguardar, allí on s’escaigui, un inventari estructurat en set categories, on hi caben les diferents activitats productives,  processos i tècniques; les creences, festes, rituals i cerimònies; les tradicions orals, particularitats lingüístiques i formes de comunicació; les representacions, escenificacions, jocs i esports tradicionals; les manifestacions musicals i sonores; la salut, alimentació i gastronomia; i les formes de sociabilitat col·lectiva i d’organització social.  Tot això, està a l’abast de tothom, podent consultar l’inventari a travès de la web del projecte (per consultar, podeu fer clic aquí).
 
En la presentació de l’acte, amb la projecció simultània de diferents vídeos que acompanyaven com a teló de fons a les intervencions de diferents protagonistes institucionals del projecte, el flamant nou Conseller de Cultura, l’Honorable senyor Lluís Puig davant els resultats de l’IPCITE va manifestar: “Estem davant d’un tresor que cal mostrar i difondre”. Especial interès exposava el Conseller en donar rendibilitat al projecte desenvolupat, ”aspectes educatius i pedagògics, suport a les activitats turístiques sostenibles, lloc on trobar informació per als estudiosos de diferents àmbits, possibles aspectes per  dinamitzar des de l’emprenedoria d’empreses i particulars,  elements de suport a les administracions locals, i altres, poden ser línies interessants a tenir en compte i que poden redundar en la creació de llocs de treball”. I sobretot, Puig  demanà que es faci difusió de tot plegat, tot afegint que el document de l’IPCITE “no és un document i una feina tancada, sinó que és un primer recull de 100 activitats transversals que han tingut també una gran participació ciutadana, associativa, institucional i acadèmica, però que pot seguir desenvolupant-se amb més futures incorporacions”.  Sense anar més lluny, a l’acte de cloenda, el Conseller va exposar que el treball dut a terme durant els dos anys de l’inventari serà la base de la creació  l’Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre, un projecte que es coordinarà entre el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner
 
També en la seva intervenció, va agrair la col·laboració de l’Ens i la seva presència a l’acte. Corresponem aquesta expressió de gratitud i des de l’Ens donarem suport, com hem fet sempre, a projectes que tinguin una dimensió vers el patrimoni cultural del país, i molt específicament, en tot allò que tingui a veure amb la cultura popular i l’associacionisme.
 
Així doncs, una bona “estrena” del nou Conseller, tot i que “jugava a casa”, doncs ha participat des de l’inici i durant dos anys en l’IPCITE com a Director General. Conseqüentment, ho tenia molt preparat i amb molt compromís en el projecte, que segons va manifestà “és un projecte de País”.
 
Felicitats per la iniciativa i pel resultat.

Podeu consultar el facebook del projecte, fentc clic aqui

Podeu consultar el twitter, fent clic aquí.

Els vídeos a Vimeo, fent clic aquí.

Aquí per a l'instragram i aquí per al pinterest del projecte.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article