Notícia

La representació operística del folklore xinès

Patrimoni Immaterial

S’anomena òpera de Beijing, però cal trobar els seus orígens en les províncies xineses de l’Anhui i el Hubei. Allí es practicaven el huiban, una art escènica remota que va gaudir de gran popularitat al sud de Xina durant molts segles. A diferència de l’òpera occidental, percebuda durant moltes generacions com una manifesta de caire elitista, els huiban també tenien un gran predicament entre les classes més baixes dels pobles i ciutats xineses.

Bevent d’aquesta tradició, l’Òpera de Beijing es consolida com a art escènic a cavalls dels segles XVIII i XIX. Des de llavors, el públic que contempla les seves representaves pot gaudir d’un espectacle integral, en el qual no hi manca la dansa, la música, les acrobàcies, les arts marcials, el cant i la recitació. Quatre personatges estandarditzats porten el pes de la història, que habitualment pivota entorn les llegendes o contes històrics. Són els Sheng,  homes d’avançada edat que protagonitzen la narració; les Dan, categoria en la qual s’engloben tots els personatges femenins  que en formen part; els Jing, reflex d’homes guerrers i altius; i finalment els Chou, representant indistintament qualsevol dels dos gèneres, i que tendeixen a aportar l’element còmic a l’obra.

Fent gala del gran pes que la simbologia té en la cultura xinesa, l’Òpera de Beijin no deixa cap element escènic a l’atzar. Especialment importants, en aquest sentit, són el maquillatge i el vestuari dels actors (tots ells homes). Segons l’expressió de les màscares, i especialment el color dels vestits, el públic pot endevinar el caràcter dels personatges. Amb l’objectiu d’actuar el caràcter ritual de la representació, els escenaris tendeixen a ser minimalistes.

La de Beijing no és l’única òpera xinesa que està inscrita en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat (2010). També gaudeixen d’aquesta distinció l’òpera Kun Qu, l’òpera yeuju i l’òpera tibetana. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article