Notícia

Marina Rossell apadrina els Angelets de la Terra de la Catalunya Nord


Integrat per 300 músics d'arreu dels Països Catalans, el Col·lectiu Angelets de la Terra reivindica amb la seva producció musical i desenes de concerts una catalanitat oberta al món, perquè molts dels seus integrants no són originaris de Catalunya, però que han conclòs que cantar en català és la seva manera d'arrelar-se en aquest territori. Un historial de 256 cançons en tots els estils de músiques actuals avalen aquest projecte que converteix la música en català com una eina d'integració social i cultural de gran valor.

I enguany, quan es compleixen set anys de la seva creació, els Angelets de la Terra han rebut el suport de la Marina Rossell, que ha apadrinat aquest col·lectiu. Tot plegat es remunta a fa uns mesos, quan Balbino Medellin, autor de la famosa cançó Perpignan que va sonar a arreu de l'Estat francès i a les televisions parisenques ara fa 10 anys, participava per segona vegada en el projecte de disc recopilatori. I un dels seus referents musicals és Marina Rossell, raó per la qual la van convidar a compartir escenari amb Balbino al teatre de Perpinyà. "Tot i les dificultats logístiques i la fatiga acumulada durant els seus concerts a Madrid i París en pocs dies, Marina Rossell va arribar discretament a Perpinyà i va magnificar el concert elaborat per René Michel (acordió), Jean Baptiste Marí (guitarra flamenca), Balbino Medellin i Natacha Sloboda, dona i agent artístic del cantautor", expliquen els Angelets de la Terra en un comunicat.

A l'escenari, el duo de cantautors va interpretar la versió en català del Metec de Georges Moustaki escrit per la Marina i la seva cançó Quanta guerra! per donar el seu suport als refugiats. Balbino va començar el concert amb Els Segadors, alhora que reclamava el dret de Catalunya Nord de tenir un nom referint-se a la imposició del nom de regió Occitània que nega l'existència dels catalans. Balbino va parlar tant en català com en francès a l'escenari i va conquerir el públic intergeneracional que va omplir el teatre. També van sonar altres cançons en català, com Ma llibertat, que apareix per primera vegada en la compilació del Col·lectiu i que també sortirà en el seu proper disc. La nit va acabar amb l'Estaca de Lluís Llach, on Balbino va ser acompanyat per dos cantants de Col·lectiu (Stéphanie Lignon i Muriel Perpigna) i Ramon Faura.

"Ara sembla clar que la cançó en català és una afirmació de la identitat dels habitants dels antics comtats del Principat de Catalunya annexionats per França en 1659. Una identitat que l'Estat francès ha prohibit i menystingut durant gairebé quatre segles, però que encara pot ser revifada si estirem tots", conclou el Col·lectiu en un comunicat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article