Notícia

Constituïda la Fédération des Totems Occitans et Catalans

Bestiari i Imatgeria

Vicepresident executiu de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya

Al nostre país estem molt acostumats a veure trobades de bèsties i gegants, a conèixer federacions i coordinadores que estableixen un entramat d’associacions que ens permet establir un diàleg amb les institucions i mancomunar serveis i coneixements. Catalunya té una xarxa envejable d’entitats que treballen juntes a tots nivells i estan acostumades a trobar-se entre elles, tant en la forma festiva de les trobades com en la forma gestora fent reunions.
 
Des de fa alguns anys els nostres germans del nord han vist com això ens aportava avantatges i ens permetia tenir una visió conjunta de la nostra realitat cultural. El dia 2 de juliol del 2017 quedarà marcat en l’agenda cultural francesa com el dia en què es va celebrar l’Assemblea General Constitutiva de la Fédération des Totems Occitans et Catalans (TOTEMIC).
 
L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha estat convocada, ja des de la reunió prèvia, per aportar la seva visió i experiència contrastada i per entendre quins haurien de ser els passos a seguir per tal de dur aquesta federació a bon port.
 
Per a celebrar la constitució d’aquesta federació es va preparar un programa que servia com a declaració d’intencions, per explicar el context i algunes de les propostes de dita federació. Va començar el dissabte 1 amb una taula rodona al matí per entendre quina és l’actualitat del món dels gegants i tòtems (que és com els nostres amics anomenen les seves bèsties) i conèixer les experiències d’altres associacions i entitats semblants. Hi van participar, entre d’altres, la maison des geants de Bèlgica, la Federació de Dimonis, Diables i Bèsties de Foc de les Illes Balears i l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.
 
Per part d’Agrupació van parlar el president, Mateu Tres, i en Lluís Garcia Petit, assessor de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català en Patrimoni Cultural Immaterial. Entre els dos van fer una bona aproximació a l’origen, funcionament i necessitats de la federació, el perquè de la seva existència i el que encara podia aportar,  els elements de la llista del Patrimoni Immaterial a casa nostra, i la forma d’assolir-lo.
 
Després de dinar es va programar una segona taula rodona, en què es va parlar sobre la nova federació, explicant els motius per crear-la, el procés que s’havia seguit, una breu aproximació al Patrimoni Cultural Immaterial des del punt de vista francès i sobre la forma de transmetre el coneixement als infants per no perdre’l.
 
Vam acabar el dissabte amb una cercavila de grups musicals i una passejada d’alguns dels grups que havien de participar l’endemà, principalment els que veníem de més lluny, Bèlgica, nord de França, Catalunya i ses Illes, entre ells el drac de l’Agrupació.
 
El diumenge va començar amb la celebració de l’Assemblea General Constitutiva de la Fédération des Totems Occitans et Catalans (TOTEMIC). A la tarda, tòtems de tota Occitània es van trobar per celebrar la creació de l’Assemblea.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article